Fijne Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar

Overal in de wereld vieren mensen Kerstfeest

Traditioneel zien we weer op veel plaatsen de Kerstboom staan; kleurrijke ballen en lichtende kaarsjes, gedrapeerd met engelenhaar, maken het geheel compleet. De aloude Kerstliederen worden weer gezongen en in de winkelstraten is alles Kerst wat de klok slaat, en dat begint soms al voordat de Sint zijn hielen heeft gelicht!

Kerstfeest in het Veluwse dorpje Kootwijk - Foto: ©Louis Fraanje

Kerstfeest in het Veluwse dorpje Kootwijk – Foto: ©Louis Fraanje

Kerstavond

Bovenstaande foto maakte ik een aantal jaren geleden op Kerstavond. We kwamen die bewuste avond terugrijden van een vertelling ergens op de Noord Veluwe. Toen we door het kleine Veluwse dorpje Kootwijk reden, werd onze aandacht getrokken door de twinkelende lichtjes van de grote Kerstboom op de Brink. Een schitterend gezicht, met op de achtergrond het besneeuwde kerkje, dat haar licht naar buiten strooide!
We parkeerden de auto en zochten naar een goede plek om dit tafereel op de gevoelige plaat vast te leggen.

kerstcadeauMooi geschenk

Nadat we de foto’s gemaakt hadden, en nog even stonden te genieten van dit mooie moment, weerklonk plotseling vanuit het oude kerkje gezang. Het aloude lied “Stille nacht, heilige nacht” werd ten gehore gebracht. Tjonge, wat klonk dat mooi in deze winternacht buiten in de sneeuw, het raakte ons diep.
We hebben met volle teugen genoten van dit ‘wondermooie’ schouwspel, waarvan wij zomaar en zonder afspraak, deelgenoot van waren geworden. Mooier geschenk had men ons niet kunnen geven op deze Kerstavond!

Verdriet en vreugde

Terugkijkend op het jaar dat bijna achter ons ligt, is er ontzettend veel gebeurd. Familie, vrienden en kennissen die niet meer leven en waar je nog regelmatig aan terugdenkt. Het zijn de lege plekken in ons leven, die je vaak naar de keel grijpen. Vooral bij de overgang van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’ jaar, komen zulke herinneringen nog veel sterker naar boven. Naast de vreugde, dat er weer een heel ‘nieuw’ jaar voor ons ligt, mogen wij ook best eens even ‘stilstaan’ bij het verdriet wat achter ons ligt!

 

Saving-Private-Ryan-19981

Oorlog…

Wapenstilstand?

Ook op het oorlogsslagveld viert men Kerst, één dag rust en één dag wapenstilstand aan beide kanten. Wat een hypocrisie! Hoe kun je nu in vredesnaam wapenstilstand houden en met elkaar de Kerstgedachte “Vrede op aarde” beleven, en direct daarna elkaar weer “te vuur en te zwaard” bestrijden?

Vrede?

Dan heeft die Kerstgedachte niets, maar dan ook niets te betekenen. Want als je werkelijk van uit de grond van je hart “Kerst” viert en vindt dat er “Vrede” op aarde moet komen, dan pak je de wapens nooit meer op tegen je medemens!

 

6b26c694e04343320e4289fcdb0a60cf

…Vrede!

Kerstgedachte

Graag wil ik, namens het bestuur van de Jac. Gazenbeekstichting, allereerst al onze vrijwilligers en ‘trouwe’ donateurs, bedanken voor hun inzet en bijdragen in het afgelopen jaar. Alle waardering daarvoor!

Daarnaast willen wij natuurlijk ook alle bezoekers van ons weblog “De Veluwenaar”, deze “Kerstgedachte” meegeven.

En…  tenslotte wensen wij natuurlijk iedereen een vredig, gezond en vooral Gelukkig Nieuwjaar toe!

Louis Fraanje, voorzitter  –  Jac. Gazenbeekstichting

 ***

Kerstzangdienst op woensdag 24 december in Kootwijk

Wilt u ook graag eens een Kerstzangdienst in het Veluwse dorpje Kootwijk meebeleven? Dan kan dat  natuurlijk!

Dorpskerk 2013 - 3 250

Dorpskerk in Kootwijk

Deze dienst met korte meditatie, die georganiseerd wordt door de Vereniging de Passage, is op D.V. woensdagavond 24 december in de Dorpskerk op de Brink in Kootwijk.

De Kerstzangdienst vangt aan om 19:30 uur,

maar de kerk is al open vanaf 19:00 uur.

Kijk voor alle activiteiten op de website van deze gemeente:

www.hervormdkootwijk.nl           kaartje van de locatie

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/12/13/fijne-kerstdagen-en-gelukkig-nieuwjaar/