Een schaapherder in Amsterdam

Speuren in ‘Het Geheugen van Nederland’

logo geheugen van nederlandEen speurtocht door de beeldbank van  “Het Geheugen van Nederland”  levert soms nog wel eens iets op, dat bleek onlangs maar weer. Denk je dat je op een gegeven moment wel zo’n beetje alles doorzocht hebt wat maar enigszins mogelijk is, om een bepaald artikel of foto e.d. boven water te krijgen, en dan ineens heb je ‘het’!

In het zoekblokje van de beeldbank ‘Schaapherder’ ingetikt, en… nou dan komt er wel het e.e.a. voorbij. Heel veel schilderijen, waarop prachtige beelden van schaapherders met hun kudde, dwalend over de uitgestrekte heide.
Tot er zomaar een zwart/wit foto in beeld komt, met de tekst: Een schaapherder met zijn kudde bij de Overtoom in Amsterdam, op doorreis van de Veluwe naar Haarlem. Nederland, 1926. Fotograaf onbekend.

SFA03_SFA022805264_X (KLEIN) - kopie

De zwervende schaapherder Willem Koestapel met zijn kudde bij de Overtoom in Amsterdam, 1926 – “© Spaarnestad Photo

Wat een ontdekking!

Dat kan toch niet waar zijn? De betreffende foto vonden wij in de “Fotocollectie Het Leven – (1906-1941)” van Spaarnestad Photo.  Nog maar eens even heel goed de foto bekijken. Ja, hoor, de wat voorover gebogen houding van de schaapherder bevestigde ons vermoeden. Dit was Willem Koestapel, dat kon niet missen, alleen was hij hier een stuk jonger (52) en had een ringbaardje. Geweldig, wat een ontdekking! De zwervende schaapherder waar we een zestal delen over gepubliceerd hebben.

SFA022805264 (GROOT) - kopie

UItsnede van bovenstaande foto Willem Koestapel – “© Spaarnestad Photo

Balletje gaat rollen

Die foto wilden wij natuurlijk hebben voor ons archief, dat staat buiten kijf, en – indien mogelijk – op de weblog. Maar… hoe komen we aan die foto en wat zijn de voorwaarden? De foto was eigendom van Spaarnestad Photo in Den Haag, dus contact opgenomen en dan gaat het balletje rollen.

Ja, want dat gaat niet zomaar, tenslotte hebben zij het copyright en daar moet je wel degelijk rekening mee houden.
Nadat alles keurig was afgewikkeld, kregen we de fotoscan toegestuurd en staat hij nu te pronken op ons weblog.

Tenslotte…

krant_lezenDe vraag blijft echter wel: Zou er – naast het maken van de foto – ook nog iets in de plaatselijke krant zijn verschenen?Ook daarvoor kun je op het internet heel ver komen. Er is een website: Delpher – Boeken Kranten Tijdschriften waarop je oude artikelen kunt opzoeken. Helaas, over een bijbehorend artikel met betrekking tot bovenstaande foto, hebben we tot op heden niets gevonden.

Oproep!

Maar… misschien zijn er onder de bezoekers van de Veluwenaar, mensen die ons hiermee verder kunnen helpen? Van harte aanbevolen!

U kunt ons mailen via:

Redactie de Veluwenaar – emailadres: Klik om u email programma te openen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/26/een-schaapherder-amsterdam/