Als de lucht geschubd is…

Over oude spreuken en het weer

Nu het ’s nachts wat kouder gaat worden, is het heerlijk om de warme stralen van de morgenzon te voelen. Toen ik vanmorgen naar de lucht stond te kijken en een hele mooie geschubde wolk als een waaier over het bos zag aankomen, moest ik even denken aan een oude spreuk:

“Als de lucht geschubd is als een vis,
binnen twee dagen er regen is”

Als ik de weersvoorspelling mag geloven, dan hadden ze het wel over regen, we wachten wel af of het ook daadwerkelijk zo is.

web DCN8693-a1-bleu - kopie

Een mooie geschubde veer van wolken oftewel ‘vederwolken – Foto: ©Louis Fraanje

Weerbericht of weersvoorspelling?

Weerberichten zijn geen voorspellingen maar verwachtingen. Het weer kan anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De weersverwachting voor de komende 24 uur komt gemiddeld in ongeveer acht van de tien gevallen uit. Hoe verder je in de toekomst kijkt hoe minder betrouwbaar de voorspelling wordt.

Weersvoorspellingen aan de hand van wolken

Wolken kunnen je ook iets vertellen over het weer. Bij regenwolken weet je al dat je regen krijgt. Die te herkennen lukt iedereen wel. Maar er zijn ook nog andere soorten wolken. Bijvoorbeeld:
Vederwolken, vederwolken zijn wolken die als lange witte veren hoog in de lucht staan. Als je deze wolken ziet zal het weer binnen 24 uur omslaan. Vooral als ze uit het westen komen betekent dat regen.

showimageSchapenwolken

Stapelwolken of schapenwolken, die zien eruit als plukjes watten en staan hoog in de lucht en voorspellen goed weer. Als de stapelwolken donkere koppen krijgen (`s zomers), krijgen we onweer.

Er zijn nog veel meer soorten wolken om voorspellingen mee te doen maar dat is te veel om in dit werkstuk te noemen.

Dieren en het weer

Dieren reageren op veranderingen in het weer. Dat kunnen mensen zonder meetinstrumenten niet doen. Dieren reageren op; veranderingen in -vochtigheid, -temperatuur, -luchtdruk, -wind, en onweer. Als het weer gaat veranderen, veranderen deze elementen vaak van te voren al. Dieren kunnen dan maatregelen nemen om te overleven of om aan voedsel te komen. Zo kunnen wij zien wat er gaat veranderen.
Als je wilt weten wat er gaat veranderen moet je goed op het gedag van de dieren letten.

Als zwaluwen hoog vliegen is het mooi en droog weer, vliegen ze laag dan is het regen voor vandaag. Dat komt omdat er met mooi weer opwaartse bewegingen in de lucht zijn die nemen insecten mee omhoog. De zwaluwen gaan dan omhoog om voedsel te zoeken.

web DSC_2583 - kopie

Boerenzwaluw voert haar jong – Foto: ©Louis Fraanje

Kijk naar de dieren

Wanneer koeien kippen en schapen buiten zijn en ze gaan niet schuilen voor een bui dan blijft het lang regenen, gaan ze meteen een schuilplaats zoeken dan duurt het meestal niet zo lang. Vissen komen bij mooi weer naar boven omdat het zuurstofgehalte in het water dan afneemt.

web Wat een blaaskaak - kopie

Luid kwakende kikker – Foto: ©Louis Fraanje

Verder:
• Dansende muggen voorspelt hitte
• Eenden die zich zeer veel invetten voorspelt regen
• Vogels en dieren worden stil voorspelt regen op    zeer korte termijn
• Luid kwakende kikkers voorspellen mooi weer

Windkracht 

Er bestaat ook nog een biologische windschaal.Bij een zwakke wind (kracht 1 of 2) vliegen de bladluizen en zweven jonge spinnen aan herfstdraden. Bij windkracht 3 verplaatsen spinnen, luizen en sprinkhanen zich niet meer en bij windkracht 4 blijven ook de kevers aan de grond. Windkracht 5 is voor alle vliegen teveel, behalve voor horzels. De nachtelijke vogeltrek stopt dan ook.

Bij windkracht 6 stoppen de nachtvlinders en bijen en vliegen nog maar weinig vogels in de lucht. Windkracht 7 is aanleiding voor kleine vogels om een schuilplaats te zoeken en bij kracht 8 zijn er nauwelijks nog vogels in de lucht. Als het stormt (kracht 9) zien we alleen nog zwaluwen of eenden vliegen en in een zware storm (kracht 10) blijven alle vogels aan de grond.

Wijsheden en leergierig

Nieuwsgierig geworden naar deze mooie onderwerpen, kwam ik via de ‘digitale snelweg’ op allerlei zeer interessante websites terecht, want dat is dan weer het ‘grote’ voordeel van het wereldwijde internet!

Bron: Grotendeels overgenomen van: Weersvoorspellingen – Scholieren.com

Kijk ook eens op:  Weerspreuken, Weersverschijnselen – Meteo Maarssen

weer.pagina.nl http://www.meteonet.nl/educatief/wolkgesl.htm

www.knmi.nl http://www.lunarpages.com/subliem/interact/techniek/weer.htm

www.hetweer.org

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/25/als-de-lucht-geschubd/