Vervlogen tijden op een eigentijdse manier aandacht geven!

1 foto 1 IG_0537

Het museum was opengesteld

Het wordt zo langzamerhand traditie, de jaarlijkse donateursavond in “Zaal Floor” te Lunteren. Alles bij elkaar alweer zo’n drieëntwintig jaar, wat vliegt de tijd!

Museum speciaal opengesteld

4 foto 4 IG_0546

De heer Spoelstra uit IJmuiden en Liseth Elbertsen

Allereerst konden donateurs het museum van Oud Lunteren bezoeken om een kijkje te nemen bij de Gazenbeek-expositie. Het museum had speciaal voor onze donateurs haar deuren opengesteld, en daar werd dan ook grif gebruik van gemaakt. Bestuurslid Liseth Elbertsen was aanwezig om – indien nodig – de mensen te woord te staan. Daarna kwamen zo rond de klok van half acht, de eerste bezoekers de zaal van Partycentrum Floor binnen. Ook daar stonden, zoals gewoonlijk Liseth Elbertsen, in Veluwse klederdracht en voorzitter Louis Fraanje, om zoveel mogelijk iedereen persoonlijk welkom te heten.

Aandacht verhuizing

Om acht uur opende onze voorzitter de avond. Bij elkaar waren deze avond zo’n zestig donateurs aanwezig. Na iedereen en in het bijzonder de Edese wethouder Marije Eleveld en voorzitter Jaap van Ravenswaaij van Oud Lunteren welkom te hebben geheten, werd aandacht besteed aan de opheffing van het Gazenbeek Centrum en de verhuizing van het archief en expositie.
In de afgelopen twee jaar is er heel veel veranderd – ook om ons heen – mede daardoor zijn ook veel dingen in een stroomversnelling geraakt. Daarom is het goed om de vinger aan de pols te houden en goed op de ‘winkel’ te passen. “Voorzorg voorkomt zorg”, is een bekend gezegde wat de stichting in haar bestaan hoog in haar vaandel heeft!

Duidelijke koers

3 foto 3 fransien  DC_3260

Wethouder Eleveld, Archivaris Peter van Beek en Fraanje

Nu de zorg van het Gazenbeek Centrum en de dingen er omheen zijn weggevallen, heeft de stichting meer tijd om zich te richten op andere activiteiten, waarbij de scholen een grote rol gaan spelen. Een duidelijke koers, waarin de kennis van ‘vervlogen tijden’ op een eigentijdse manier onder de aandacht wordt gebracht!

Daarna kwam de wethouder aan het woord. U kunt daar alles over lezen in het vorige artikel: Officiële overdracht Gazenbeek-archief 

Na afloop hiervan overhandigde Fraanje haar het schilderij ‘Doesburgermolen. van de bekende Lunterse schilder Thijs Mauve(†). Dit schilderij is ooit aan de stichting geschonken door de heer A.P. Valkenburg(†) uit Benthuizen.

6 foto fransien DC_3278 - kopie

Overhandiging van het schilderij – Foto: Fransien Fraanje

Terugblik

Voordat de voorzitter van het Museum Oud Lunteren aan het woord kwam, werd – aan de hand van een foto-presentatie – nog even teruggeblikt op de verhuizing. Een flinke klus die in een relatief korte periode van twee maanden, geklaard is. Sorteren, inpakken en sjouwen, waarbij gerust gezegd mag worden, dat – naast het bestuur – ook Fransien Fraanje zich bijzonder heeft ingespannen om alles op de juiste tijd en plaats te doen belanden. Waarvoor onze hartelijke dank! Ook Gemeente archivaris Peter van Beek willen wij hierbij bedanken voor zijn inzet en organisatie bij deze grote en omvangrijke klus!

 

7 foto 7IG_0584

De voorzitter van Oud Lunteren, Jaap van Ravenswaaij

Dankwoord museum-voorzitter

Na het bekijken van deze verhuizing-serie, was het woord aan voorzitter Jaap van Ravenswaaij. “Historie is een van onze pijlers net als bij de Jac. Gazenbeekstichting. Dit jaar is ons jubileumjaar vanwege het 40 jarig bestaan. Het museum kent een deel wat vroeger een oudheidkamer werd genoemd en een vaste opstelling met informatie over het Lunteren van vroeger.
De bovenverdieping is ingericht met geschiedenis die bijzonder is voor het dorp, met o.a. deel-exposities over de Tweede Wereldoorlog, Professor Hugo de Vries en er is nu dus ook Jac. Gazenbeek, de Wildwal en de Hessenwegen, de laatste is overigens in bruikleen.”

“Wij ontvangen niet altijd cadeaus van deze importantie in een jubileumjaar. Wij danken de stichting hiervoor en overwegen een wassen-beeld te plaatsen van ene Fraanje. Technisch gezien blijken er echter wat problemen vanwege de overdaad aan haar van de man.
Louis Fraanje, een man die in de lijn van vele vertellers het verhaal van de Veluwe en dus ook de natuur bij velen tot leven brengt. Daarnaast, zich meer en meer samen met zijn vrouw Fransien, ontwikkeld tot een natuurfotograaf van niveau. Het is een eigenzinnig mens, soms zelfs wat eigenwijs, maar die wat dat betreft goed past in de Lunterse samenleving!” 

Beelden uit vervlogen tijden 

Daarna genoot iedereen van een aantal schitterende oude archieffilms, die op het grote scherm vertoond werden. Een kort filmpje van het aantreden van de nieuwe schaapskudde op de Ginkelse Heide op 1 december 1959 met herder Jacob Mouw uit Hoog Buurlo, beet de spits af. Daarna volgde de Schapendag tijdens de Edese Heideweek in augustus 1959, vervolgens konden we zien, hoe de vrouwelijke schaapherder Koos Vos, haar schaapskudde in juni 1966 lopend vanuit Hoog Buurlo naar Uddel bracht om ze te laten scheren. De foto hieronder, die de bekende Veluwse fotograaf Brand Overeem ooit maakte, hebben we een ereplaatsje gegeven als een ode aan de inmiddels overleden schaapherder Koos Vos.

Ontzettend mooi was ook de uitzending die op 11 december 1947 gemaakt was over de eerste eiermarkt in Barneveld. Het was muisstil in de zaal, zo ademloos zat men te kijken en te genieten van deze prachtige oude zwart/wit beelden.

DSC_3702 - kopie

Schaapherder Koos Vos op weg met haar kudde van Hoog Buurlo – Foto: Brand Overeem

Als afsluiting van dit onderdeel, had de voorzitter nog twee filmpjes in kleur, de eerste over het schillen van papierhout uit 1972 en de tweede een wat langere film over de Veluwe in 1980, waar het Staatswildreservaat en het beheer over de herten en zwijnen aan bod kwam. Ook de bouw van het allereerste wildviaduct bij de Woeste Hoeve kwam in beeld. Dit onderdeel viel bij de donateurs zeker in de smaak, leuk en leerzaam, iets dat zeker voor herhaling vatbaar is.

 

10 foto 10 IG_0613

Het grote hertengewei op de veiling

Veiling

Tenslotte was het dan tijd voor de veiling, die wat kleiner van inhoud was dan vorig jaar. De familie Dubois uit Berkenwoude had speciaal voor de veiling een groot formaat knuffelschaap van echte schapenwol meegebracht.

Naast allerlei spullen lag een groot hertengewei een twaalf-ender, dat er – letterlijk en figuurlijk – boven uit stak. Al met al bracht een en ander weer de nodige gelden voor de stichting binnen.

Hilariteit

Met veel verve en humor deed onze voorzitter dit gedeelte, samen met bestuurslid Gerrit van Dijk, en dat leidde tot veel hilariteit in de zaal. Gerrit toonde de verschillende voorwerpen aan de zaal, terwijl Fransien en Liseth in de gaten hielden of alles goed verliep.
Na afloop van de veiling kregen de donateurs gelegenheid om vragen te stellen. Oud-boswachter Folsche (92) merkte op dat hij het jammer vond dat het blad De Veluwenaar verdwenen was. De voorzitter legde uit, dat er – mede door bezuinigingen – een keuze gemaakt moest worden.

Hoog waarderingscijfer

We constateren dat de weblog inmiddels een hoog waarderingscijfer heeft, want gemiddeld bezoeken zo’n tachtig tot honderd mensen per dag de digitale Veluwenaar. Hierop reageerde onmiddellijk donateur Martin Spoelstra uit IJmuiden, die inmiddels ruim de zeventig gepasseerd is, dat hij iedere morgen op het weblog kijkt of er weer wat nieuws te zien en te lezen is. Wat even later aangevuld werd door de bekende natuurschrijver Gerrit de Graaff(82) uit Barneveld. Hij hield een vlammend betoog voor de schitterende beelden en verhalen op het weblog en prees de mensen die dit mogelijk maakten.

11 foto 11 fransien DC_3285

Een vlammend betoog van Gerrit de Graaff

Liefde en belangstelling 12 foto 12 IG_0616

Na afloop van de avond schoot de heer Dubois de voorzitter nog even aan met de volgende opmerking: “Graag willen wij u laten weten weer zeer te hebben genoten van de donateursavond die altijd een zo geheel eigen sfeer heeft. Boeiend waren ook de oude filmbeelden. We vonden ze prachtig en tegelijkertijd riepen ze heimwee op naar lang vervlogen tijden die onherroepelijk voorbij zijn. Datzelfde geldt ook voor de vorm van De Veluwenaar, met meerdere donateurs betreuren wij de digitale omzetting. Maar… wel moet worden bedacht dat het bereik nu vele malen groter is, ongeveer 30.000 bezoekers per jaar rekenden we even uit. Daar kan de papieren vorm natuurlijk nooit tegen op.

En waar gaat het om? Liefde en belangstelling voor onze mooie Veluwe, en als we dat bereiken moeten we er vrede mee hebben. Misschien kan dit argument deze en gene donateur nog eens extra overtuigen.
Verder willen wij u in overweging geven of u volgend jaar misschien weer een bepaald thema wilt behandelen, zoals bijvoorbeeld twee jaar geleden met Gerrit Hobbelink van Stichting GroenNetwerk, dat vonden we toen zo mooi”.

Herinneringen

Na het formele deel van de avond was het informele samenzijn met een hapje en een drankje weer erg gezellig. Over en weer werden gedachten uitgewisseld en herinneringen opgehaald. Dat is ook de sterke kant van de Jac. Gazenbeekstichting en de mensen die haar werk ondersteunen, niet meer en niet minder.

14 foto 14 IG_0624

15 foto 15 IG_0646

 

16 foto 16 IG_0632

19 foto 19 IG_0649

 

20 foto 20 IG_066021 foto 21 fransien DC_3321

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tevreden huiswaarts

Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar iedereen kon na afloop tevreden huiswaarts keren en degenen die om welke reden dan ook niet geweest zijn, hebben veel gemist!

Alle foto’s – indien anders vermeld – Marianne Verwoert

***

Noteer alvast in uw agenda van volgend jaar:

We hebben in goed overleg met de Familie Floor, besloten om naar de donderdagavond te gaan. De reden hiervoor; dat de vrijdag voor bruiloften en partijen erg gewild is.

Omdat wij met de eigenaar al jarenlang een zeer goede verhouding hebben en hij zeker niet het meeste van ons vraagt, heeft het bestuur zich daar bij neergelegd. Daar komt nog bij, dat we niet graag van ‘stek’ veranderen.

Dus hopen wij u – bij gezondheid – op donderdag 1 oktober 2015 weer te mogen begroeten!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/09/vervlogen-tijden-op-een-eigentijdse-manier/