Officiële overdracht Gazenbeek-archief

LUNTEREN – Afgelopen vrijdagavond is tijdens de donateursavond van de Jac. Gazenbeekstichting in Partycentrum Floor te Lunteren, aandacht besteed aan de verhuizing van het Gazenbeekcentrum en het voortbestaan van de stichting. De Jac. Gazenbeekstichting – die overigens springlevend is – krijgt hierdoor meer ruimte voor andere activiteiten etc.

Prachtige aanwinst

In het centrum bevonden zich objecten van en over de schrijver Jac. Gazenbeek en de Veluwe, deze zijn grotendeels geschonken aan Museum Oud Lunteren, de expositie over de Hessen heeft men in in bruikleen. Het materiaal voor Ede omvat bij elkaar zo’n 12,5 meter archief- en documentatiemateriaal. Een prachtige aanwinst voor het gemeentearchief Ede van en over deze markante Veluwe-schrijver en -fotograaf.

Materiaal dat het verdient om bewaard, toegankelijk gemaakt en beschikbaar gesteld te worden voor historisch onderzoek. Het gemeentearchief is trots op deze aanwinst en zal de stukken gaan inventariseren en ordenen. Er zal een overzicht van de aanwezige stukken worden gemaakt en dit zal via de website van het gemeentearchief voor iedereen te raadplegen zijn.

DSC_3269-klein

Het ondertekenen van de schenking door Marije Eleveld – Foto: ©Fransien Fraanje /JGS

Ondertekening

Wethouder Marije Eleveld kwam persoonlijk de overeenkomst ondertekenen, en daarmee werd de ontvangst en schenking van deze stukken, die sinds een aantal weken in het archief aanwezig zijn, bevestigd. Normaal gesproken ondertekent de gemeentearchivaris, maar in dit bijzondere geval is het goed dat de wethouder als bestuurlijke verantwoordelijke, deze honneurs waarneemt.

Daarnaast heeft Marije sinds kort het gemeentearchief in haar portefeuille (met name op het gebied van bedrijfsvoering) en kan hiermee kennis maken met de externe partijen waarmee het gemeentearchief sinds jaar en dag in vele verbanden samenwerkt.

Ebook

Een ander voorbeeld van de goede samenwerking met de Jac. Gazenbeekstichting in de uitgave van het historische cahier over hessenwegen in 2012. Een uitgave die binnen enkele maanden al was uitverkocht en nu als E-book beschikbaar is.

Lees ook het uitgebreide verslag: Vervlogen tijden op een eigentijdse manier aandacht geven!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/06/overdracht-gazenbeek-archief-bekrachtigd/