Das speurt tussen ‘t vers gemaaide gras

Toen Marina en Adrie Blankestijn uit Lunteren, op een avond heerlijk aan het fietsen waren, zagen ze in een pas gemaaid weiland in de buurt van Otterlo, iets donkers rondsjouwen. Daar wilden ze, als fervente natuurliefhebbers, natuurlijk meer van weten. De fietsen werden voorzichtig in de berm gelegd, en te voet slopen ze naar een houtwal die naast het weiland lag. Door de houtwal als dekking te gebruiken, konden ze dichterbij komen. Zo konden ze nu ongezien, het dier wat beter bekijken. En… wat bleek? Daar liep tussen het vers gemaaide gras een naar voedsel zoekende das te snuffelen. “Een das zie je niet zomaar elke dag, en dan zo dichtbij!”, aldus Marina. Ze had haar camera in de aanslag, en legde dit mooie tafereeltje vast.

P1020850-scherp

De das speurend naar voedsel tussen het vers gemaaide gras. – Foto: Marina Blankestijn

Het gebeurt wel vaker dat dassen in een in een pas gemaaid weiland, naar voedsel gaan zoeken, maar dat gebeurt meestal ’s nachts. Door het maaien komt het nog weleens voor, dat er dieren omkomen in de messen van de maaimachine, voor de das is dat een buitenkansje. Hoewel de das voornamelijk regenwormen en insectenlarven op zijn menu heeft staan, versmaad hij ook geen muisje. De muizenholletjes liggen nu open en bloot, en dat vergemakkelijkt het zoeken voor de das. Al maken dassen er niet zo’n grote puinhoop van als de zwijnen, ook zij kunnen het gras aardig omploegen om bij hun favoriete maaltje te komen.

De das was zich totaal niet bewust van die ‘pottenkijkers’ daar ergens in de houtwal. Marina en Adrie vonden het een mooi ‘natuurmoment’ om ook anderen van te laten meegenieten!

Haar foto werd eerder gepubliceerd in de Lunterse Krant 26-07-2014

—————————————————————————————————————————————————————-

Uw natuurmoment!

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een foto, of enkele foto’s met uw verhaal naar ons te mailen (zie onder)! Het is uiteraard ook van belang dat uw ‘Natuurmoment’ op de Veluwe heeft plaatsgevonden en… uw foto’s van goede kwaliteit zijn!
De redactie behoudt zich wel het recht voor om artikelen i.o. aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/08/13/das-speurt-tussen-t-vers-gemaaide-gras/