Ook een reebok kent zijn grenzen

Oude bokken jagen de jongeren hun veld uit

De afgelopen maanden zagen we soms een sprong (groep) reeën van wel 10 tot 12 stuks bij elkaar.
Dat is nu langzaam maar zeker aan het veranderen, vooral de oude bokken jagen de jongeren hun veld uit.
Die gevechten krijg je niet gemakkelijk te zien, maar toch lukte het ons enkele dagen geleden.   Het was al wat aan het schemeren, maar we hebben het toch vast kunnen leggen.

Eerst even wat anders, namelijk over de betreffende bok in het oude moeras, die heeft een heel apart gewei. Een naar achteren gebogen gaffel met voorop de kop een korte punt. Een abnormaal gewei, dat komt wel vaker voor.

De bok met zijn abnormale gewei

De bok met zijn abnormale gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Schuwe bok 

Deze bok is volgens ons al wel een jaar of vier en erg schuw. We zien hem zelden uit de dekking komen.
Hij “zekert” (kijkt of de kust veilig is) regelmatig en bij de minste of geringste verstoring gaat hij er vandoor.

We zien hem zelden uit de dekking komen (klik om te vergroten)

Op deze foto kun je zijn gewe nog beter bekijkeni – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie zes-ender 

Daarnaast loopt er een mooie zes-ender, die hooguit drie jaar is. Het is gewoon een genot om dit dier door het veld te zien struinen. Op een morgen, de zon is al aardig hoog, als we hem voor de lens krijgen.

klik om te vergroten

De mooie zes-ender uit het andere veld – Foto: ©Louis Fraanje

Afbakenen

Hij liep constant te krabben en te schuren aan de randen van het gebied. Dat is het afbakenen van je territorium, je geeft daarmee de grenzen aan. Tussen de hoeven zitten geurklieren en ook tussen de geweistangen, die geef je af aan struiken en boompjes. Zo weet de ander dat dit jouw gebied is en dat hij daar niet in mag.

De bok liep constant te krabben en te vegen – Foto: ©Louis Fraanje

Het gevecht

Maar… het kan soms heel anders uitpakken en dat zagen we dus gebeuren op een avond.   De zesender liep al wat onrustig heen en weer, blijkbaar voelde hij dat er iets ging gebeuren.   En… jawel hoor, daar kwam de andere bok het bos uit rennen, regelrecht op de zes-ender af.  Voor dat we het goed en wel in de gaten hadden grepen ze elkaar vast en knalden de geweien op elkaar.

In de avondschemering was fotograferen geen optie maar de kleine filmcamera deed zijn werk.  Hoewel er weinig licht was konden we het gevecht, dat kort maar hevig was, goed volgen.    Uiteindelijk smeet de oude bok de zesender in de sloot en, nadat deze er weer uit was gekropen, stonden beide gladiatoren hijgend bij te komen.  Zo, de grenzen zijn weer bekend en voorlopig zal de zesender niet meer te dicht in de buurt komen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/04/03/ook-een-reebok-kent-zijn-grenzen/