Teek care… pas op voor teken!

Vlinders, insecten en een waarschuwing voor teken

De afgelopen twee weekeinden kwamen de mensen massaal naar buiten, naar de Veluwse bossen.
Vooral het Wekeromse Zand kreeg veel bezoek.  Boven op de ‘vuilnisbelt’ had het kroost mooi uitzicht op de, steeds groener wordende, Veluwe.
Ook vlinders grepen afgelopen week hun kans. Er zijn nog nooit zo vroeg in het voorjaar zo veel vlinders doorgegeven aan de Vlinderstichting.    Op natuurbericht.nl meldt de stichting dat vooral de kleine vos en de citroenvlinder heel veel zijn gezien.

Kleine Vos vlinder – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine vos -– Foto: ©Louis Fraanje

Poppen

“De kleine vos en de citroenvlinder zijn soorten die als vlinder hebben overwinterd en door het mooie weer uit hun winterplekken zijn gelokt”, aldus de Vlinderstichting. Maar er zijn ook soorten gezien die nu uit hun pop ‘geboren’ zijn, zoals het koolwitje, het boomblauwtje en het bont zandoogje.  De meeste vlinders zijn nu nog te zien in stad en dorp, omdat daar momenteel de meeste bloeiende planten staan. De vogels moeten haast maken als ze nog een pop willen nuttigen.

Koolwitje - – Foto: ©Louis Fraanje

Koolwitje – Foto: ©Louis Fraanje

Tekenbeet

Door de relatief hoge temperaturen ook zijn ook de teken actiever dan normaal zo vroeg in het jaar het geval is. Wandelaars doen er daarom nu al verstandig aan om na een dagje in de natuur te controleren of ze door deze insecten gebeten zijn.   Volgens natuurbericht.nl zijn deze winter al 120 tekenbeten doorgegeven op tekenradar.nl.
De afgelopen week nam met het oplopen van de temperatuur het aantal gemelde tekenbeten sterk toe. De komende dagen zullen de beestjes naar verwachting nog actiever worden, vooral in het zuidoosten van het land.

teken

De levensloop van een teek
(illustratie: Universiteit van Amsterdam)

Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt.

Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen (foto: Archief JHB)

Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen
(foto: Archief JHB)

Lyme

De ziekte van Lyme, die door deze bacterie wordt veroorzaakt, kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
Het belooft een interessant voorjaar te worden dus blijf er vooral op uit gaan. Maar kleedt je goed aan en let goed op. Teek care !

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/03/17/teek-care/