Trompetterende kraanvogels kondigen lente aan

24 februari 2014 kan de boeken in als en bijzondere dag.  Door de zachte winter en het vroege voorjaarsweer trokken kraanvogels in de laatste week van het meteorologisch winterseizoen met tienduizenden over de Veluwe en met name het oosten van Nederland.
Wie buiten liep om te genieten van het mooie weer werd getrakteerd op de vele formaties van wel honderden trekkende kraanvogels.  Een machtig schouwspel. Trekkende kraanvogels oogsten veel bewondering door hun V-formaties in combinatie met hun trompetachtige geluid.

Trekkende kraanvogels - Foto: Louis Fraanje (klik om te vergroten)

Trekkende kraanvogels
(klik om te vergroten)

Sovon Vogelonderzoek Nederland noemt de kraanvogeltrek een van de meest imposante natuurverschijnselen van Europa.   Tot kwart over vijf s’middags werden al 421 groepen overvliegende kraanvogels geteld.    In totaal 28.840 exemplaren.    Dat meldt waarneming.nl op Twitter.  De kraanvogels trekken richting het noorden van het land en Duitsland.
De dieren zijn onderweg van hun overwinteringsgebieden in Frankrijk en Spanje naar de broedgebieden in Noord-Europa.   De jaarlijks terugkerende trek is anderhalve week vroeger dan vorig jaar.
In maart 2013 kwam de eindstand volgens de waarnemingssite uit op ruim 100.000 kraanvogels die naar jaarlijkse gewoonte met luid getrompetter via Nederland richting Scandinavië, Polen en de Baltische staten vlogen.

Foeragerende kraanvogel - Foto: Louis Fraanje (klik om te vergroten)

Foeragerende kraanvogel
(klik om te vergroten)

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de kraanvogels massaal over Nederland vliegen.  Daarvoor trokken ze grotendeels over Duitsland richting het noorden en oosten.   Die koerswijziging komt vermoedelijk door de sterke en koudere oostenwind in Duitsland die de vogels meer naar het westen – in de richting van ons land – blaast.kraanvogels2Foto’s: Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/02/26/trompetterende-kraanvogels-kondigen-lente-aan/