Faunadag op Kasteel Middachten

Op zaterdag 29 maart 2014 staat Kasteel Middachten in De Steeg, tussen 10:00 en 17:00 uur, in het teken van herten en zwijnen. Iedereen die meer te weten wil komen over wild, faunabeheer en jacht is van harte welkom.
De entree voor dit evenement is geheel gratis, voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert en ree voor.  Omdat de ruimte op de Veluwe beperkt is en ook wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd.
Jaarlijks worden in het voorjaar de aantallen geteld.   Naar aanleiding van de uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren in het gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten.   Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw en bosbouw.
Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden.

De bekende jachtopzichter Cees van Geel weet alles over stroperij

De bekende jachtopzichter Cees van Geel weet alles over stroperij

De Veluwe kent een eeuwenoude traditie, waarbij het geschoten wild in het openbaar wordt getoond. Deze zogenaamde toonplicht was bedoeld om te voorkomen dat de verkeerde dieren werden geschoten. Deze traditie bestaat nog altijd en wordt op Middachten voortgezet.
Alle geweien van herten, reebokken en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Deze worden gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel tentoongesteld voor het publiek.
.

[slideshow_deploy id=’6775′]

Tijdens deze dag is er van alles te doen voor jong en oud.   Verschillende verenigingen richten een stand in waar men informatie kan verkrijgen over de natuur en faunabeheer.   Faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe.   Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen.  Er vallen leuke prijsjes mee te verdienen!kind

Een valkenier geeft demonstraties met verschillende roofvogels en tegen betaling van € 5,00 kan men ´s middags deelnemen aan een rondleiding door het kasteel. Onder het genot van klanken van de jachthoorns, kan men tenslotte in het koetshuis een hapje en een drankje nuttigen.

een hapje

een hapje

De entree voor de geweiententoonstelling is gratis.

Wanneer?
Zaterdag, 29 maart 2014 van 10:00 tot 17:00 uur

Waar?magofkanniet
Landgoed Middachten 3
6994 JC De Steeg
Email: info@middachten.nl
Telefoon: (026) 495 49 98

Routebeschrijving

Wat kost het?
Entree: gratis
(rondleiding door kasteel € 5,-)


Routebeschrijving

Met de auto
Vanuit het zuiden via Arnhem (verkeersplein Velperbroek; A12)
Kasteel Middachten is bereikbaar vanaf het verkeersplein Velperbroek, in de richting van Zutphen (A348). Na ongeveer 7 km neemt u de afslag “De Steeg”. Bij het binnenrijden van het dorp ziet u de bordjes “Kasteel Middachten” die u naar de parkeerplaats nabij de kasteeltuin leiden.

Vanuit het noorden via provinciale weg Dieren – Velp
Kasteel Middachten is ook bereikbaar via de provinciale weg van Dieren naar Velp. Na het verlaten van het dorp Ellecom neemt u, nadat u de weilanden en enkele inritten aan uw linkerhand voorbij bent, de eerste openbare weg links. Dit is de “Smidsallee”. U vindt dan na ongeveer 500 meter aan uw linkerhand de parkeerplaats nabij de kasteeltuin.

Navigatieadvies: Smidsallee 18, 6994 BJ De Steeg

Met openbaar vervoer
Vanaf NS station Dieren en Arnhem rijdt buslijn 43 naar De Steeg. U moet uitstappen bij bushalte Middachten aan de Middachterallee. Hierna ligt het kasteel op loopafstand van de halte.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/02/22/faunadag-op-kasteel-middachten/