Big brother is watching wild

Wij mensen worden tegenwoordig bijna overal waar wij gaan of staan, door camera’s in de gaten gehouden.
Bij het wild is het niet anders.    De beheerders zullen er wel belang bij hebben, anders deden ze het niet.
Toch is het wel even wennen, zowel voor ons als voor het wild, denk ik.  Sta je een schitterende 20-ender te fotograferen, zie je ineens rechts in beeld zo’n rare camera staan.

zie je ineens rechts in beeld zo’n rare camera staan (klik om te vergroten)

zie je ineens rechts in beeld zo’n rare camera staan. Foto: Louis Fraanje
(klik om te vergroten)

Ook het hert ziet de camera staan maar het vraagt zich niet meer af wat dat vreemde ding daar doet.  Hij is er aan gewend, er staan al meer dan 5 jaar webcams op de Veluwe.  Toch bekijkt hij de camera van top tot teen alsof hij weet dat ergens ver weg, in een controlekamer, zijn gedrag wordt gecontroleerd.

Toch bekijkt hij de camera van top tot teen (klik om te vergroten)

Toch bekijkt hij de camera van top tot teen. Foto: Louis Fraanje
(klik om te vergroten)

Een tijdje geleden kregen verschillende dieren een halsband met een zender. Daarmee kunnen ze worden gevolgd. En er komen steeds meer camera’s.  ‘Webcams’ heten die dingen.   Er staan verschillende van deze apparaten op de Veluwe.   Via een draadloos netwerk  of via kabels komen de beelden in de controlekamer van de beheerder terecht.    Daar kunnen de beelden opgeslagen worden om later te bestuderen.  Als het nodig is kunnen de opnames over de hele wereld worden gestuurd.

ergens in een controlekamer (fotomonage JHB)

komen de beelden in de controlekamer
(fotomontage JHB)

In de controlekamer kan men, vanuit de stoel, het gedrag van de dieren (en de bezoekers) in de gaten houden.
En wij?   Och, sommigen onder ons halen er hun schouders over op en denken er het hunne van.  Zij zien de dieren liever in levende lijve.   Anderen, die niet in staat zijn om iedere dag de natuur in te gaan, zijn er blij mee.
Zo’n webcam laat je meegenieten van dingen die je anders nooit zou kunnen zien.  Bij voorbeeld: de webmaster van de Veluwenaar volgt al jaren, via een webcam, het leven van een paartje Amerikaanse zeearenden.   Een voorbeeld dichter bij huis zijn de 2,5 miljoen mensen die, vorig jaar, een kijkje in een vossenburcht namen.  Zonder webcam was dat onmogelijk geweest.

De webcams op de Veluwe worden niet alleen gebruikt om het diergedrag te bestuderen maar ook voor bewakings-doeleinden.  En ook u kunt, achter uw computer, meegenieten. De beelden vindt u door hier te klikken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/02/22/big-brother-is-watching-wild/