Wie dan leeft, die dan zorgt – Deel 3

Klik hier om deel 2 te lezenHet verbranden van fossiele brandstoffen zorgt voor de opwarming van de aarde. Dit gaat gepaard met bijkomende factoren die het proces alleen maar versnellen

Watertekort

Een half miljard mensen krijgt te maken met watertekort. Dit blijkt uit onderzoek van het Potsdam Institute for Climate Impact Research. De graslanden van Oost-India, het Tibetaanse plateau, de bossen in Noord-Canada en de savannes in Ethiopië en Somalië en het Amazonewoud lopen nu al gevaar.   Veel van die ecosystemen hebben een rijke en unieke biodiversiteit.  Als de temperatuur met maximaal 5 graden celsius stijgt, het voorspelde scenario als er niets tegen de klimaatverandering wordt ondernomen, lopen dus vrijwel alle ecosystemen ter wereld gevaar.
Als de bevolkingsgroei aanhoudt en de klimaatverandering niet wordt beperkt zullen tegen het eind van de eeuw ruim een miljard mensen met watertekort kampen.   Die komen bij de meer dan een miljard mensen die nu al in waterschaarse regio’s leven.

Manokwari. De verkleuring in het water is een enorm koraalrif

Manokwari.
De verkleuring in het water is een enorm koraalrif

.
Hoeveel het aantal mensen dat tegen 2050 in het nieuwe klimaat zal moeten leven weten we niet maar het ziet er niet rooskleurig uit.   Afhankelijk van hoe snel en waar de wereldpopulatie groeit gaat het om één tot vijf miljard mensen. Tegen het midden van deze eeuw kan ons klimaat, zoals we dat nu dus kennen, voorgoed tot het verleden behoren. Als er niet snel acties worden ondernomen komt dat keerpunt er globaal gezien al in 2047. De eerste regio die eraan moet geloven is de streek rond Manokwari in Indonesië.

.

.

Tropen

Amazone

Amazone

Het huidige tempo van vernietiging van de ecosystemen is een serieuze bedreiging.    De Amazone speelt een grote en belangrijke rol in het wereldwijde klimaat.   Het WNF maakt zich zorgen over de ontbossing in het gebied.
Elk jaar wordt er volgens de organisatie naar schatting 7000 vierkante kilometer bos gekapt.  Dat is een gebied zo groot als de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar.
Het Amazonegebied strekt zich uit over Colombia, Peru en Brazilië.
De Amazonerivier is op de Nijl na de langste rivier ter wereld met een geschatte lengte van 6500 kilometer.
In de oerwouden van de Amazone zijn sinds 2010 zeker 441 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt.    Ontdekkingen van insecten en andere ongewervelde diersoorten zijn niet opgenomen in de lijst die samengesteld is door het WNF.   Volgens onderzoekers zijn de gebieden met de meeste biodiversiteit, de tropen, het gevoeligst voor de klimaatveranderingen.

Keerpunt

Dat dit keerpunt snel komt staat vast.   Het kan alleen nog maar met enkele jaren uitgesteld worden als in de hele wereld de toename van de emissies stopt.      Maar de enige emissie waar mensen gevoelig voor zijn is een aandelenemissie.   Boosdoeners zijn  vooral het verbranden van fossiele brandstoffen, het rooien van bossen en bepaalde industrieën.   Die zorgen voor de opwarming van de aarde met de nodige bijkomende factoren die het proces alleen maar versnellen zoals meer waterdamp en meer methaan uit de ontdooide permafrost.

In Nederland is de klimaatverandering volgens de onderzoekers al een feit in 2056.   Snelle acties zouden het keerpunt nog kunnen uitstellen en Nederland zou dan van de ramp gespaard blijven tot 2086 (30 jaar later). Indonesië tot 2025 (5 jaar later).   Andere gebieden rond de evenaar volgen in rap tempo en bijkomend probleem is dat de grootste verhuizing van klimaatvluchtelingen richting het noordelijk halfrond de wereld op den duur zal ontwrichten.   Het klimaat zal de oogst van basisgewassen aantasten en daarenboven zullen jaar na jaar meer gewassen getroffen worden waarschuwt het IPCC.    De armsten zullen het zwaarst te lijden hebben onder de stijgende voedselprijzen omdat ze minder reserves hebben om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. In het bijzonder in de tropische landen.   Alleen voor de hoger gelegen gebieden, waar atmosferische CO2 kan bijdragen aan plantengroei, zou er nog hoop zijn.

Wereldwijd voedselprobleem

Voedselrellen in Burkina Faso

Voedselrellen in Burkina Faso

Mislukte oogsten door te veel neerslag of droogte komen steeds vaker voor en stuwen de prijs omhoog.  De droogte die we in Europa in 2003 hadden kostte ons 8 miljard euro.      Tussen 2008 en 2010 zorgden voedselprijzen voor onlusten in 30 landen.    Het komt dichterbij. Voedselonzekerheid blijft straks echt niet beperkt tot de armste landen. De beschikbaarheid van voedsel wordt zeer snel een wereldwijd probleem volgens het IPCC-rapport.   Dit is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar hoe gevoelig oogsten zijn voor hittegolven.
Elk decennium zou de oogst van basisgewassen als maïs, tarwe en rijst met twee procent dalen.  Dat lijkt weinig. Maar in combinatie met de bevolkingsgroei en de daaruit voortvloeiende stijging van de voedselbehoefte is het een groot probleem.

Wetenschappers schatten de toename van de vraag naar voedsel, door een al maar groeiende wereldpopulatie die in 2050 meer dan 9 miljard mensen zal tellen, op 14 procent per decennium.

Wie dan leeft, die dan zorgt toch?

Door: Gerrit van Dijk/JGS

knopDeel_4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/11/20/wie-dan-leeft-die-dan-zorgt-deel-3/