Wie dan leeft, die dan zorgt – Deel 1

consuminderHet is al weer twee jaar geleden dat ik in De Veluwenaar een artikel schreef over het feit dat de mens de grootste vijand van de mensheid en al het andere leven op deze planeet is.   Dat leverde me de nodige hilarische reacties op als ‘Die wetenschappers weten het zelf niet eens’.   Nog steeds roepen we ‘Het valt allemaal wel mee’.   Vervolgens gaan we weer over tot veel belangrijkere zaken als Whats-Appen over wat we op dit moment aan het doen zijn of we discussiëren over zinloze tv programma’s.   De wereld draait inderdaad door en we steken helaas nog steeds onze kop in het zand.   Consuminderen is het toverwoord.   En het begint bij ons zelf.

Nieuw VN rapport
De mens is vrijwel geheel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.  Die conclusie trekken wetenschappers wederom in een nieuw VN/IPCC rapport.   Dat is geen nieuws.
Het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, is een organisatie van de Verenigde Naties en is opgericht om de risico’s van klimaatverandering te evalueren. Het panel bestaat uit honderden experts uit de hele wereld vanuit universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen, milieu- en andere organisaties en evalueert onderzoek dat is gepubliceerd in, aan collegiale toetsing onderworpen, wetenschappelijke tijdschriften.   Helaas krijgt men te weinig aandacht in de media.   Al dat slechte nieuws is niet goed voor de kijkcijfers en de oplage.   Maar als wetenschappers het niet eens zijn op kleine details is het opeens wel nieuws.   Dat kan anders.    We kunnen aan betere bewustwording werken door niet alleen de rampen te laten zien maar ook de oorzaak. Integreer het bijvoorbeeld in het weerbericht bij de journaals.IPCC

Sinds haar oprichting heeft het IPCC een reeks rapporten gepubliceerd die gelden als referentiewerken voor beleidsmakers, wetenschappers, studenten en andere specialisten. Deze rapporten hebben een grote invloed in het milieubeleid van vele regeringen. Deze rapporten komen om de vier à vijf jaar uit. Of men aan de hand van deze rapporten voldoende daadkracht toont tegen de huidige energielobby betwijfel ik ten zeerste en ik vrees voor de toekomst.   Het IPCC voorspelt meer hittegolven, droogte, overstromingen en de voortgaande stijging van het zeeniveau tenzij snel maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.    opwarming

Dit is ook geen nieuws.    Bijna 200 landen hebben toegezegd met de Verenigde Naties te zullen samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.   We zullen zien wat de toekomst brengt.    Zo moeten fossiele brandstoffen gaan plaatsmaken voor duurzame energie.   Tjonge, dat wisten we ook nog niet.   Valt allemaal wel mee?   Kijk gerust even naar het tv programma de klimaatjagers op Ned.2 of op wetenschap24.nl.

Ik ben absoluut geen doemdenker maar als je, op beelden van NASA, de CO2 uitstoot van industriegebieden en het verkeer en de aswolken van de open vuren boven India en Brazilië ziet dan schrikt iedereen. Ja, u ook. Ik weet de oplossing ook niet. Maar laten we ophouden met te doen alsof er geen problemen zijn.

Alweer zo’n studie
Als er niet snel werk wordt gemaakt van het terugdringen van broeikasgassen behoort het klimaat zoals we dat in Nederland nu kennen tegen 2056 voorgoed tot het verleden. Dit volgens een studie die gepubliceerd is in de toonaangevende wetenschapskrant Nature. Reconstructies van klimaatwijzigingen van 1860 tot 2005 projecteerde men, in deze studie, naar de toekomst en de resultaten kwamen grotendeels overeen met actuele observaties.

Volgens meldingen van het KNMI staat het al vast dat de temperatuur in Nederland harder is gestegen dan het wereldwijde gemiddelde en dat blijft ook zo volgens de voorspellingen. Verwacht wordt dat de neerslag toeneemt. Ook in hevigheid. De stijging van de zeespiegel ligt wat de Nederlandse kust betreft wel rond het wereldwijd gemiddelde. Het instituut komt in het voorjaar met nieuwe klimaatscenario’s die zijn gebaseerd op de laatste stellingen van het IPCC. Onder leiding van de Sociaal-Economische Raad is een energieakkoord tot stand gekomen. Het Klimaatbureau beklemtoont dat haast is geboden omdat ons dramatische veranderingen te wachten staan als de uitstoot van broeikasgassen niet heel snel drastisch wordt beperkt. Alweer een akkoord. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Daarin ben ik helaas niet de enige doemdenker.

Wat nou VN rapport!  Wie dan leeft, die dan zorgt toch?

Door: Gerrit van Dijk/JGSKlik hier om deel 2 te lezen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/10/26/wie-dan-leeft-die-dan-zorgt-deel-1/