Jagen met de camera – deel 3

Klik hier om deel 2 te lezen

 

klik om te vergroten

klik om te vergroten

.

 

Vorig jaar, op een dinsdag in juni, wilde ik per se uitvliegende jonge ijsvogels platen.
Mijn schuiltent had ik op een klein wankel bootje gemonteerd.    Bij het krieken van de
dag ankerde ik het bootje op gepaste afstand van de nestholte van de ijsvogels.
Ik sloeg geen ochtend over omdat ik gelezen had dat de jongen bij voorkeur ’s morgens vroeg de nestholte verlaten.
.
.

De vorige dag had ik gezien dat een -hinderlijk- hangend takje de met visjes aanvliegende ijsvogel-ouders  aan het oog van mijn telelens onttrok. Dus voor ik mijn bootje ankerde knipte ik, met de meegebrachte schaar, nog even dat hinderlijke takje weg.    Althans dat dacht ik.  Wellicht door de door mij gemaakte reuring vloog een jonge ijsvogel uit de nestholte pardoes in mijn bootje.  Onmiddelijk heb ik de kleine “Blauwe Schicht” heel behoedzaam opgepakt en op de aanvliegstok voor de nestholte teruggezet. Vervolgens ankerde ik haastig mijn bootje op gepaste afstand.
Kort daarna zag ik ook de overige jongen de nestholte verlaten. De jongen werden door de ouders direct met een visje naar het aangrenzende dichte en , veilige wilgenstruweel gelokt. Tenslotte zag ik dat één van de ouders nog één keer de nestholte binnen ging zodat hij of zij er van overtuigd was dat de gehele kroost de nestholte had verlaten.
.

[slideshow_deploy id=’4286′]

Een jonge ijsvogel is te herkennen aan de donkere pootjes en heeft wat wit aan de snavel. Ook zijn de kleuren van een jonge ijsvogel niet zo fel als die van een volwassen dier.
Een vrouwlijke ijsvogel heeft een oranje onder-snavel terwijl een mannetje een zwarte dolk snavel heeft. Over het algemeen is het kobaltblauw bij een mannetje contrast-rijker als bij het vrouwtje.
Een nestholte met jongen is te herkennen aan de streep uitwerpselen onder de ingang.


Noot van de redactie.

Over de oorsprong van de naam “ijsvogel” bestaan verschillende theoriëen.
Er wordt wel eens beweerd dat de ijsvogel zijn naam kreeg omdat hij in de winter vaak gezien werd bij een wak in het ijs, om daar een visje te vangen als het overige water dichtgevroren was.
Maar waarschijnlijker is dat de naam is afgeleid van het germaanse “Eisenvogel”, dat betekent “ijzeren vogel” wat slaat op het blauw van de rugveren.
Later is deze naam verbasterd tot ijsvogel, waarschijnlijk in combinatie met de eerste theorie.
knopDeel_4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/06/04/jagen-met-de-camera-deel-3/