Wild in opstand tegen verkeersbord

overstekende_zwijnenDe dieren op de Veluwe zijn kwaad op Rijkswaterstaat. Hun woede richt zich op het ontwerp van het bord “overstekend wild”. In een persbericht laten ze weten dat ze zichzelf op geen enkele wijze herkennen in het plaatje dat op het bord staat.
Op een zaterdag inderhaast georganiseerde perscon-ferentie in de tuin van de Hof te Dieren voerde een egel het woord namens alle overstekende diersoorten.

“Minister Schultz van Haegen trekt zich niets van ons aan. Ze wil snel wegen aanleggen en als die wegen onze wissels doorkruisen weet ze niets beters te doen dan er een bord bij neer te laten zetten.   Overal hetzelfde bord.  Ze realiseerd zich niet hoe schokkend en pijnlijk het voor ons is dat ze maar één soort dieren schijnt te kennen” verklaarde de egel.  Hij doelde daarmee op het feit dat op het bord een soort opvliegend hert staat, en dat terwijl een vliegend hert er toch heel anders uitziet en nooit lopend oversteekt.

Er bestaat geen officieel bord met een wild zwijn er op. Geen bord met een vos, een egel of een das. Zelfs geen bord met een ree of een damhert.   “Wij zijn”, vervolgde de egel, “blijkbaar niet mooi genoeg voor de borden.
Of veroorzaken we soms niet genoeg schade aan de auto die ons aanrijdt?  En dan die Marianne Thieme; die zegt dat haar partij er voor ons is.  Maar die doet er ook helemaal niets aan. Zou ze soms denken dat op de Veluwe alleen maar mannetjesherten leven?”

Een hinde greep de microfoon en beet de verzamelde pers toe dat ze zich seksueel gediscrimineerd voelde. “Waarom wel een hert op dat bord maar geen hinde?”  Een nauwelijks verstaanbaar zwijn voegde daar met een door tranen gesmoorde stem aan toe dat vier van zijn zes kinderen dit jaar al waren aangereden. Bij de laatste aanrijding was de bestuurder uit z’n auto gestapt en had gezegd dat hij er niets aan kon doen. Hij had de big voor een zebrapad aangezien.

De egel piepte de dieren tot de orde. “U begrijpt”, zei hij, “dat de emoties in deze zaak zeer hoog oplopen. Namens de dassen, die te schuw zijn om het woord te voeren, laat ik u weten dat ook zij zich ernstig te kort gedaan voelen. Als een das van burgt naar burgt trekt moet het verkeer voor hem stoppen. Dat is toch wel de minste eer die de mens aan een burgtheer kan bewijzen. Eigenlijk zouden alle borden met onmiddellijke ingang vervangen moeten worden door borden met andere afbeeldingen.”

Dankbaar nam de egel het ovationele solidariteitsapplaus in ontvangst.  “Als”, piepte hij boven het rumoer uit, “de minister niet besluit deze zeer kwetsende borden te vervangen, dan zal ik persoonlijk in haar schoen gaan zitten. Ze moet nu maar eens leren dat we het niet pikken dat ze herten verandert in zwijnen door er een bordje onder te hangen.”

U begrijpt dat het bovenstaande maar een verhaaltje is. Maar gek blijft het dat we langs de weg borden tegen komen met een “hert” er op en daaronder de tekst “wilde zwijnen op de weg”.
Nog nooit wilde zwijnen op de weg gezien? Bekijk dan het onderstaande filmpje maar eens.

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/05/28/wild-in-opstand-tegen-verkeersbord/