We waren er als de kippen bij

LogoBurgers100

.

Op uitnodiging van Burgers’ Zoo waren wij er natuurlijk, letterlijk en figuurlijk, ‘als de kippen bij’ om het 100 jarig feest op woensdag 10 april 2013 mee te maken. Mede vanwege onze jarenlange relatie met de Familie Van Hooff wilden wij er een extra ‘Veluws tintje’ aan geven en dat is goed gelukt.

.

Bij binnenkomst natuurlijk op de foto bij de "dieren" (Foto: Candid Foto B.V.)

Bij binnenkomst natuurlijk op de foto bij de “dieren” – Foto: ©Candid Foto B.V.

Veluws tintje
In ons vorige stukje heeft u gelezen dat wij als stichting twee Lunterse (dus Veluwse) vruchtbomen hebben geschonken. Maar we vonden ook dat onze felicitatie op het daadwerkelijke feest een extra ‘Veluws’ tintje moest hebben. Toen herinnerden wij ons dat de Barneveldse kip dit jaar ook honderd – of zelfs nog ouder – wordt.

“Daar gaan we wat mee doen!”, vond het stichtingsbestuur. Het zou leuk zijn om met een kippenmand met daarin een echte Barneveldse haan en -hen aan te bieden aan het jarige familiebedrijf.   Oprichter Johan Burgers begon in 1913 toch ook met een fazanterie? Niet alleen in pluimveekringen en bij fazantenliefhebbers maar ook in vakbladen als ‘Avicultura’ en ‘De Boerderij’ stond zijn collectie weldra goed bekend.

Er werd contact opgenomen met mevrouw Maura Taeymans, die al bijna veertig jaar directiesecretaresse van Koninklijke Burgers’ Zoo is. “Hartstikke leuk idee, maar helaas mogen, volgens de regels, niet zomaar levende dieren mee naar binnen genomen worden”, was haar antwoord.  Jammer, maar niets aan te doen, dan toch maar plan B gekozen.

De felicitatie brengt wel enige consternatie te weeg (Foto: Bas Lukkenaar)

De felicitatie brengt wel enige consternatie te weeg – Foto: ©Bas Lukkenaar

Kippenmand
Het idee om als Veluwse boer en boerin, compleet met  kippenmand, het feest op te luisteren, liet ons niet meer los. Via Cees van de Top uit Barneveld kwamen we in contact met Henk Vermeulen Hij kon ons wel een kippenmand lenen voor het goede doel.
Die mand werd gevuld met (nep)kippen, (nep)kuikens en chocolade-eieren.
Zo togen we naar Arnhem.
U kunt begrijpen dat zoiets wel enige opschudding veroorzaakt in een drukke dierentuin als Burgers’ Zoo.  We hadden dan ook veel bekijks.   Diverse bezoekers vroegen ons wat er in de kippenmand zat en wat we gingen doen.
Aangekomen in de foyer stond mevrouw Taeymans ons al op te wachten.  Even betrok haar gezicht:   “Toch geen echte kippen” kon je haar zien denken.  Nee hoor, maar wel iets anders.    We overhandigden haar, net als aan de familie Van Hooff, een echt Barnevelds cadeau: het boek “De kip, het ei en Barneveld”. Tenslotte is het niet niets om alles tot in de puntjes te regelen in zo’n grote organisatie!.

Gelijkgestemden
Daarna op naar de jubilerende familie, Alex, Bertine en Greet van Hooff, die al klaar stonden om onze gelukwensen in ontvangst te nemen. Zo’n apart stel uit Lunteren in klederdracht valt wel op tussen al het ‘nette’ volk.
De ‘Veluws getinte’ felicitatie door bestuurslid Liseth Elbertsen en mijzelf, bleek een schot in de roos. Beetje jammer voor Alex maar de kippenmand moest weer mee terug naar Barneveld.

In gesprek met Jan van Hooff (Foto: Van Hooff)

In gesprek met Jan van Hooff
– Foto: ©Van Hooff

.
Terwijl we in de foyer genoten van een hapje en een drankje, zagen we diverse oude en nieuwe gezichten. Gelijkgestemde vrienden en kennissen uit alle delen van het land.
Jan van Hooff kwam ons ook nog even persoonlijk de hand schudden en vertelde dat hij altijd met veel plezier het – inmiddels gestopte – tijdschrift De Veluwenaar had gelezen. We hopen natuurlijk dat hij, net als u, is overgestapt naar deze weblog.

Ook programmamaker, acteur en auteur Henk van der Horst, hebben we even gesproken. Hij maakte, samen met Antoon van Hooff, een serie televisie-programma’s over dierentuinen onder de titel  Ja Natuurlijk – Dierentuinen in Europa. En hij is natuurlijk ook bekend van het schitterende TV-programma ‘Showroom’ .

.
In het auditorium konden de gasten genieten van een feestelijk getint programma , met o.a. Jan van Hooff, die met zevenmijlslaarzen door de honderd jarige geschiedenis van Burgers wandelde. Hij deed dat, onder andere aan de hand van oude- en nieuwe foto’s, op een bijzondere geestige manier.  Ter afsluiting van zijn verhaal bood hij Alex een brok beton aan. Dat was gevonden op de plek waar het allemaal begon, in ’s-Heerenberg.

Tenslotte werd, na alle felicitaties en toespraken, het prachtige, 340 pagina’s dikke, jubileumboek gepresenteerd. Het jubileumboek, samengesteld onder redactie van Johanna van Nieuwstadt- van Hooff en haar man Geert, is een eerbetoon aan alle (oud) medewerkers en medewerksters die zich een eeuw lang voor het park hebben ingezet.
Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Professor mr. Pieter van Vollenhoven.

Onthulling metershoog kunstwerk
Professor mr. Pieter van Vollenhoven heeft het jubileumjaar officieel – en  feestelijk – ingeluid met de onthulling van een zes meter hoog kunstwerk. De kunstzinnige creatie ‘Burgers’ Family’ staat recht voor de hoofdingang van het Arnhemse dierenpark. Het is een ‘eyecatcher’ voor alle bezoekers.

Onthulling door Professor mr. Pieter van Vollenhoven (Foto: Bas Lukkenaar)

Geassisteerd door de kinderen van directeur Alex van Hooff werd ‘Burgers Family’ door Pieter van Vollenhoven onthuld. – Foto: ©Burgers’ Zoo

Kunstwerk ‘Burgers’ Family’
Burgers’ Family bestaat uit drie – enorme – dierfiguren die gezamelijk onder een grote schemerlamp staan.
Dit huiselijke tafereel staat symbool het familiebedrijf Burgers’ Zoo.
De giraffe, neushoorn en gorilla zijn zeer natuurgetrouw ontworpen door het kunstenaarsduo Dedden en Keizer, ook bekend als ‘de Space Cowboys’.    Albert Dedden en Paul Keizer hebben als voortraject tientallen foto’s van giraffes, neushoorns en gorilla’s  in het Arnhemse dierenpark gemaakt en deze nauwkeurig bestudeerd.    En dan staat Burgers’ Family er opeens!   Een schitterend beeld van een giraffe, gorilla en neushoorn onder een lamp.

BurgersFamily

Een fantastische afsluiting van deze feestdag met talrijke blije gezichten – waaronder die van ons – waar wij met veel plezier op terug kunnen zien. Wat zou Antoon van Hooff trots zijn geweest als hij dit nog mee had kunnen maken. Waardiger opvolgers dan Alex en Bertine had hij zich niet kunnen wensen!

Een echte Barneveldse binnenkomer bij Burgers' Zoo - Foto: ©Bas Lukkenaar

Een echte Veluwse binnenkomer bij Burgers’ Zoo – Foto: ©Bas Lukkenaar

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/04/16/we-waren-er-als-de-kippen-bij/