Drukte en beweging op het platteland

Dat – ondanks de kou – het voorjaar is begonnen, zien we op de akkers. De boeren zijn alweer druk bezig de grond los te maken. De winterslaap is nu echt voorbij, er is werk aan de winkel. Want als je straks wilt oogsten, dan moet er bemest, geploegd en gezaaid worden.
Vanmorgen reed ik in het buitengebied ten westen van Ede, door het Binnenveld. Een geweldig open landschap met akkers en weiden, afgewisseld met kleine bosjes, houtwallen en bomen. Grote en kleine boerderijen wisselen elkaar af. Hier zijn boer en natuur nog echt met elkaar verbonden en dat merk je dan ook.

drukte op het land

Foto’s: ©Louis Fraanje

Ooievaars

Een grote trekker was de grond aan het scheuren en direct daar achter zag het wit van de meeuwen. Ja, natuurlijk, want je krijgt niet elke dag ‘tafeltje dek je’ zoals hier. In de diep uitgescheurde voren is het één en al gewriemel van emelten, torretjes en allerlei ander grut. Hier geldt heel duidelijk: “de ene z’n dood is de ander z’n brood!”
Tussen al die honderden meeuwen stapten ook een aantal ooievaars rond. Het was een schitterend gezicht, die drukte op het land. Even verderop in de Hooilanden ontdekte ik kieviten, wulpen en grutto’s. Een en al beweging momenteel op het platteland, heerlijk om al die weidevogels weer te zien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/26/drukte-en-beweging-op-het-platteland/