De Brug

De brug

Hierbij kan ik doorgeven dat er nog zo’n leuke bloemlezing is uitgegeven met een bijdrage van Jac.Gazenbeek en wel het boekje “De Brug, leesboek voor de Chr. Muloscholen en andere inrichtingen van voortgezet onderwijs” door J. Bierling en J.M. Wansink.

De eerste druk van dit schoolboekje verscheen in 1939. We spreken dan wel over deeltje 1 met als bijdrage op pag. 117-121 “De molenaar en de vreemdeling” overgenomen uit “Fluisteringen van het verleden”.

En ik schrijf hier bewust overgenomen want op die manier zijn die bloemlezingen volgens mij tot stand gekomen. De makers zochten stukjes bij elkaar uit bekende boeken die zij geschikt achten voor de schoolgaande jeugd en stelden zo dus een bloemlezing samen.

Het is maar de vraag in hoeverre de schrijvers zelf invloed hierop konden uitoefenen en of ze überhaupt wel wisten dat er uit hun werk geput werd. Het is dus waarschijnlijk niet zo dat de schrijvers zelf gevraagd werden om mee te werken of om iets nieuws te schrijven voor de bloemlezingen. Zo waren de “bijdragen” uit de deeltjes 9 en 10 van Vogelvlucht ook overgenomen uit bestaande boeken van Gazenbeek, dus ik durf de stelling van Frans Louwers dat Gazenbeek twee verhalen leverde voor deze boekjes in twijfel te trekken.
Als hier meer gedetailleerde informatie over beschikbaar is verneem ik dat graag van de lezers.

Boekenvriend Nico

Dit verhaal verscheen eerder in De Veluwenaar

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/24/de-brug/