Op kraamvisite bij de wilde zwijnen

Biggen of frishlingen geboren…

Het is altijd weer even schrikken als er tijdens een wandeling plotseling een wild zwijn het bospad oversteekt. Toch weet je dat zoiets op de Veluwe zomaar kan gebeuren. Het overkwam natuurliefhebbers Fransien en Louis Fraanje dit weekend ook. “Eigenlijk waren we ook wel naar ze op zoek, want we hadden vernomen dat er inmiddels biggen waren geboren”, zegt Louis Fraanje. “Toen we wat dieper het bos in waren gelopen, hoorden we opeens een hoog gillend geluidje. Dat kon niet missen, biggen zeiden we tegen elkaar. Speurend tussen de bomen door zagen we de zeug staan bij de ketel(nest). Verscholen tussen de takken van het nest, ontdekten we een piepklein biggetje.”

ontdekten we een piepklein biggetje - Foto: ©Louis Fraanje

Ontdekten we een piepklein biggetje – Foto: ©Louis Fraanje

kraamkamer met vierling - Foto: ©Louis Fraanje

Kraamkamer met vierling – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Nadat we een tijdje – op veilige afstand – hadden staan kijken, en de zeug even wegliep, ontdekten we nog drie biggetjes. Zo waren we ongevraagd op kraamvisite bij de zwijnen, onze dag kon niet meer stuk!”

Tijdens het zogen kwam vader keiler ook even langs - Foto© Fransien Fraanje (klik om te vergroten)

Tijdens het zogen kwam vader keiler ook even langs – Foto: ©Fransien Fraanje

….
Wat later

Eind november is de paartijd; dan worden de zeugen gedekt.  Soms zijn er in januari al biggen maar dit jaar zijn ze wat later dan anders.  Ook kan het gebeuren dat de zeug in juni / juli een tweede worp krijgt.  Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het geval.

Dat er dit jaar op veel plekken op de Veluwe minder zwijnen voorkomen, komt door dat er weinig te vreten is voor ze.  In de herfst van vorig jaar waren er weinig eikels, beukenoten en kastanjes. Zoiets noemen we een slecht mastjaar (daar schreven we in oktober vorig jaar al over). Daar kwam ook nog een relatief koude winter achteraan. Wild past zich aan zo’n situatie aan.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/18/op-kraamvisite-bij-de-zwijnen/