Karren maar !

OldebroekBovenstreekVoorzijdeOp woensdag 20 maart a.s. is het feest bij Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek. Op die dag opent burgemeester Hoogendoorn het nieuwe museumseizoen.

De Bovenstreek geeft bezoekers de gelegenheid kennis te maken met het leven op de boerderij zoals het vroeger was, compleet met authentieke stijlkamers, meubilair en bijvoorbeeld een bedstee. In de kleine kelder zijn de weckflessen met groenten en vruchten uit de tuin te zien. In de kapschuur staat het materiaal waar de boer zijn land mee bewerkte. In het nieuwste gedeelte is een prachtige vitrine met levensgrote presentaties van Veluwse klederdrachten.

En dan is er natuurlijk de wisselexpositie “Karren maar!”, over vervoer in vroeger tijden.
Op de deel staan een aantal vervoermiddelen uitgestald waaronder een melkkar, een bokkenkar en een hondenkar. Ook staat er een vitrinekast met miniatuurwerktuigen op de deel.

karrenmaarHeel speciaal is de collectie eier- en spoormandjes die getoond wordt in de schutstal. Het is een selectie uit de verzameling van Rein Lotterman, u weet wel, de leider van de Nunspeetse klederdrachtgroep.
Uit zijn unieke collectie heeft de heer Lotterman er een twintigtal gekozen die nu in de museumboerderij te bewonderen zijn..

Spoor- of perronmandjes werden gevlochten van o.a. wilgentenen en werden meegenomen als men naar de markt  of op visite ging. Ook waren ze bij de boerenmeisjes erg geliefd als boodschappenmandje.
Eiermandjes werden gebruikt voor het vervoer van eieren en/of boter die op de markt aan de man te gebracht gingen worden.
Dit soort mandjes kwamen rond 1860 in de mode en menigeen liet zich vereeuwigen met zo’n hebbedingetje in de arm. Ze werden ook wel hengselmandjes genoemd.

Spoormandje uit de collectie Lotterman (klik om te vergroten)

Spoormandje uit de collectie Lotterman
(klik om te vergroten)

Het mandje op de foto maakt ook deel uit van de tentoon gestelde collectie. Het is een rechthoekig mandje met een plat deksel, dubbele handvatten en een dubbele sluiting van leer en metaal. Het is gemaakt van wilgentenen-vlechtwerk, gevlochten sierband, draad en stroken groene celluloid. Het mandje rust op een viertal vernikkelde bolpootjes en is aan de voorkant versierd met een kroontje van messing.

Wanneer?
Vanaf 20 maart 2013
openingstijden

Waar?
Boerderijmuseum De Bovenstreek
Bovenstraatweg 10-1
8096 PE Oldebroek
Telefoon 0525 – 631457

Routebeschrijving

Wat kost het?
Volwassenen: € 3,00
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 1,50
Kinderen jonger dan 5 jaar: Gratis

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/17/karren-maar/