Hessenwagen in beeld

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, dat wij aandacht hebben besteed aan de Hessenwegen- en wagens. De geschiedenis van deze voerlui en de wegen die ze gebruikten, om hun kostbare lading dwars door Europa te vervoeren, laat ons zeker niet los! Geheel onverwacht kwam er weer iets boven water, dat zeker de moeite waard is om aandacht aan te schenken.

Uitzicht op de stad en het slot Werningerode rond 1810 - Schilderij van Anton Balzer

Uitzicht op de stad en het slot Werningerode rond 1810 – Schilderij van Anton Balzer

Oude boeken

Tijdens mijn zoektocht naar oude boeken kreeg ik onlangs het boek ”Schwarzer Hirsch im goldnen Feld” van Konrad Breitenborn in handen. In dit geval trok de omslag van het boek mijn bijzondere aandacht. Ik kan mij vergissen maar de wagen, met het driespan paarden ervoor, heeft wel erg veel gelijkenis met afbeelding van de Hessenwagen die wij als ornament op de voorgevel van het Gazenbeek Centrum hebben hangen. Vergelijk de afbeeldingen maar eens goed met elkaar.

Ornament Hessenwagen op de voorgevel van het Gazenbeek Centrum - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Ornament Hessenwagen op de voorgevel van het Gazenbeek Centrum – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Nieuwsgierig geworden, ben ik het boek gaan lezen, maar het vertelt enkel de beruchte geschiedenis rondom het Slot Werningerode in de Harz in Noord Duitsland. Het slot werd gebouwd in het jaar 1110 en was ooit de woonplaats van talrijke graven.
Mysterieuze en sagenrijke verhalen, over het slot en zijn omgeving. Maar helaas dus niets over de
wagen in kwestie, maar zeker de moeite waard om te lezen. Mede omdat er niet zo erg veel mooie en duidelijke afbeeldingen bestaan van de Hessenwagens, is dit dan toch weer een aanwinst voor de stichting.

De Hessenwagen met een driespan, de hond loopt voorop - Schilderij van Anton Balzer

De Hessenwagen met een driespan, de hond loopt voorop – Schilderij van Anton Balzer

Zo ziet u maar weer, dat we stukje bij beetje steeds weer wat verder komen op de Hessenweg.
Natuurlijk staan we altijd open voor uw reacties mocht u ons kunnen helpen aan informatie mail dan naar:emailadres

Dit verhaal verscheen eerder in het blad De Veluwenaar van januari 2009.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/04/hessenwagen-in-beeld/