Koningslinde wijkt voor De Veluwe

De Veluwe

De Veluwe

Sinds het ontstaan van het Nederlands Koningshuis bestaat de mooie traditie om bij een troonswisseling zogenoemde Koningslindes te planten; meestal met een sierhek eromheen. Een koningslinde is een levend monument dat generaties lang herinnert aan zo’n historisch moment. Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben het initiatief genomen om deze bijzondere gebeurtenis in april te markeren door middel van het project Koningsbomen.

Één van die Koningslindes komt in Ellecom te staan. De gemeente Rheden, waar Ellecom onder valt, publiceerde het bericht dat de boom geplant zou worden op de hoek van de Laan van Avegoor en de Binnenweg. Maar die beslissing viel verkeerd bij een groot aantal inwoners van Ellecom.
Dat plekje is al sinds 2004 toebedeeld aan het beeld ‘De Veluwe’ van de Nijmeegse beeldhouwer Bob Lejeune.

‘De Veluwe’ vormt samen met ‘Het Dorp’ en ‘De IJssel’ een serie van drie bijzondere beelden. De beelden lijken van kleurrijk geglazuurd keramiek te zijn gemaakt, terwijl het om geschilderd brons gaat.
Dankzij een speciaal procedé is de kleurlaag zo sterk dat de beelden gewoon aangeraakt mogen worden.

‘De Veluwe’ is opgedragen aan de in 2003 overleden Ellecommer Joop van der Meulen, die graag een beeld van een zwijn op het grasveld voor zijn huis wilde. Zijn vrouw mocht het beeld onthullen, dat behalve een zwijn ook een hert, specht, slang, vogels, bomen en een paddenstoel bevat. Bob Lejeune heeft met het beeld de schoonheid van de Veluwe willen uitdrukken terwijl de letterlijke aanraakbaarheid van het beeld symbool staat voor het feit dat de Veluwe van iedereen is.
De drie bronzen beelden van Lejeune zijn door de gemeente samen met andere bronzen beelden weggehaald om te worden beveiligd tegen diefstal. Dit is gedaan naar aanleiding van diefstal van de beelden van Tiny en Simon Carmiggelt en Het Paard in 2012. De bedoeling was om ze binnenkort terug te plaatsen.
Toen de gemeente besloot om een Koningslinde te planten op de plek van ‘De Veluwe’ regende het bezwaren.
De gemeente zegt nu dat alles op een misverstand berust en dat het beeld gewoon op z’n oude plek terug komt.
De gemeente gaat, in overleg met de Oranjevereniging van Ellecom en Ellecoms Belang een andere locatie zoeken voor de Koningslinde en het bijbehorende sierhek.

Het sierhek voor de Koningslinde in Ellecom is bijna af.

Het sierhek voor de Koningslinde in Ellecom is bijna af.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/02/27/koningslinde-wijkt-voor-de-veluwe/