Wilde schapen op de winterse Veluwe

Op een late namiddag zwierven wij op de Veluwe door de wit besneeuwde heide. Terwijl aan de horizon de hemel prachtig rood kleurde, kwam plotseling, vanuit het bos, een kleine kudde moeflons de heide opgelopen. Zes rammen en twee ooien. Hun bruin-witte vacht leek nu nog mooier in dit avondlicht. Ook de grote witte vlek op de rug van de rammen was goed zichtbaar. Die vlek wordt ook wel ‘zadel’ genoemd en is in de zomervacht totaal onzichtbaar. De schuwe dieren keken eerst behoedzaam om zich heen, maar trokken daarna gezamenlijk de heide op om het karige voedsel onder de sneeuw vandaan te halen. Moeflons zijn niet kieskeurig en vreten heide, struiken en kleine boompjes.

Moeflons in de sneeuw - Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons in de sneeuw – Foto: ©Louis Fraanje

Dit artikel dateert van 12 december 2010 en werd reeds eerder in de Veluwenaar geplaatst.
Gezien de huidige weersomstandigheden is het weer actueel.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/02/14/wilde-schapen-op-de-winterse-veluwe/