Stimpstamp met karnemelksaus

stimpstampStimpstamp is de benaming die op de Veluwe voor andijviestamppot wordt gebruikt. Maar niet alleen op de Veluwe heet het zo. In Friesland, de Betuwe en zelfs op Ameland wordt het woord ook gebruikt.
Stimpstamp wordt op zoveel plaatsen gegeten dat er nauwelijks sprake kan zijn van een streekgerecht. Maar de Veluwenaren zouden de Veluwenaren niet zijn als ze bij dit gerecht geen eigen toevoeging hadden bedacht. Zoals hutspot een veluws gerecht wordt door het toevoegen van bruine bonen; zo wordt stimpstamp veluws door de karnemelksaus.
En dus hoort ook het onderstaande recept op deze weblog thuis.

Doordat stimpstamp op zoveel plaatsen populair is zijn er heel veel variaties op het originele recept bedacht. Ik kwam op de kaart van een heel luxe restaurant zelfs Stimpstamp met Roquefort (€ 19.75) tegen.
Ik voel me dan ook niet bezwaard om een beetje af te wijken van het originele recept. We eten vandaag de dag nu eenmaal een stuk luxer dan vroeger. Dus:

Stimpstamp van andijvie en raapsteeltjes met karnemelksaus – Recept voor 4 personen

Benodigdheden voor de stimpstamp:

  • Kruimige aardappels – 1½ kiloandijvie raapstelen
  • Andijvie – 500 gram
  • Raapsteeltjes – 250 gram
  • Boter – 25 gram
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Benodigdheden voor de karnemelksaus:karnemelk en spek

  • Mager rookspek – 200 gram
  • Boter – 25 gram
  • Bloem – 1 eetlepel
  • Karnemelk – 350 ml.
  1. Schil de aardappels en snij ze, indien nodig, doormidden.
  2. Was de andijvie goed en snij het fijn.
  3. Was de raapsteeltjes en hak ze grof.
  4. Kook de aardappels, met wat zout, in een grote pan gaar.
  5. Giet de aardappels af maar bewaar wat van het vocht.
  6. Stamp de aardappels  fijn. (Gebruik eventueel wat van het kookvocht als de puree te droog is.)
  7. Schep de rauwe andijvie, de raapsteeltjes en de boter erdoor.

    Sudderplaatje

    Sudderplaatje

  8. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  9. Houd de stamppot  warm. (Gebruik een sudderplaatje.)
  10. Snijd het spek in blokjes.
  11. Bak het spek, in de boter, op middelhoog vuur knapperig.
  12. Klop de bloem door de karnemelk.
  13. Breng de karnemelk al roerend aan de kook tot het iets dikker wordt.
  14. Haal de karnemelksaus van het vuur. (Anders gaat het schiften.)
  15. Roer de gebakken spekjes door de karnemelksaus.
  16. Maak de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Serveer de stimpstamp met een scheut warme karnemelksaus erover.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/27/stimpstamp-met-karnemelksaus/