Thujabastkever weer actief in Nederland

In Harskamp heeft een oplettende beheerder van Defensie in augustus de eerste symptomen van taksterfte in een plicata thuja (reuzenlevensboom, een soort cypres) waargenomen. Takken in de toppen van de meerstammige thuja begonnen te verkleuren. Boomtechnisch adviesbureau BTL Bomendienst uit Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de verkleuring van de takken, en trof de Japanse thujabastkever aan. De aangetaste delen zijn inmiddels verwijderd.

De Japanse thujabastkever is een gedrongen insect en is maar zo’n 2,5 millimeter klein. Hoe klein deze kever ook is, hij kan behoorlijke schade aanrichten. Zoals zijn naam al aangeeft is deze lastpak afkomstig uit Japan. Kennelijk is hij aan het reizen geslagen en in 2004 bleek hij ongemerkt ons land te zijn binnengedrongen. Daarna begon de thujabastkever aan een opmars. De vraatzucht van de Japanse thujabastkever blijft niet beperkt tot thuja’s. Tot ontzetting van biologen en tuinliefhebbers zet hij zijn destructieve kaken ook in cypresachtigen en in de Chinese jeneverbes (Juniperus chinensis). En als de Japanse thujabastkever de Chinese jeneverbes aantast, is dan onze inheemse jeneverbes (Juniperus communis) nog wel veilig? Voorlopig lijkt dat gelukkig het geval maar het blijft raadzaam om aangetaste bomen onmiddelijk te snoeien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/02/thujabastkever-weer-actief-in-nederland/