Moeilijke winter wilde zwijnen

 

 

 

 

Wilde zwijnen gaan een moeilijke winter tegemoet. Er zijn te weinig eikels en beukennoten, doordat de bomen dit voorjaar niet of nauwelijks hebben gebloeid. Dat meldt de website natuurbericht.nl vandaag.

Wilde zwijnen zijn voor een groot deel afhankelijk van boomvruchten als eikels en beukennoten. Het ziet er dus niet goed voor ze uit, stelt natuurbericht.nl. Hun overleving, aantal en gewicht hangen ervan af, maar ook het tijdstip van de bronst, het aantal jongen, hun zichtbaarheid voor mensen en het aantal aanrijdingen met de dieren. Als het ook nog flink gaat sneeuwen, is de situatie helemaal penibel.

Dit voorjaar bloeiden de beuken niet en was de bloei van eiken beperkt. Ook late nachtvorst en rupsen zorgden ervoor dat plaatselijk helemaal geen eikels zijn gevormd.

De hoeveelheid van die boomvruchten wordt mast genoemd. In de afgelopen 22 jaar zijn er maar zes slechte mastjaren geweest, heeft de Vereniging Wildbeheer Veluwe berekend. Dat waren 1991, 1994, 1996, 1997, 2003 en 2010.

Mastopbrengst Amerikaanse eiken, inlandse eiken en beuken in de periode
1990 tot 2011. Lokvoer is een kleine hoeveelheid voer (maïs of graan) die onder andere wordt gebruikt om de hoeveelheid wilde zwijnen te inventariseren. (Vereniging Wildbeheer Veluwe)

Overigens besteedde De Veluwenaar hier op 27 oktober al aandacht aan.

Lees hier het bericht op natuurbericht.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/11/25/moeilijke-winter-wilde-zwijnen/