Betontegels moeten wilde zwijnen van N224 weren

Onderstaand bericht is overgenomen van de site EdeStad.nl
Klik hier voor het originele bericht

 

 

 

 

Ede
De provincie Gelderland gaat langs de N224 en de N310 speciale maatregelen treffen om wilde zwijnen te weren uit de berm. Door het plaatsen van grasbetontegels – zogenaamde zwijnverdwijnblokken – wordt het zwijn ontmoedigd om in de berm te komen eten.

De grasbetonblokken worden in een speciaal patroon gelegd. De tegel zelf en het patroon zorgen ervoor dat de tegel niet opgewipt kan worden om eronder te wroeten en dat het zout sneller wegspoelt. Hierdoor zijn er ook minder kevertjes te vinden. Een lekkernij voor het wilde zwijn.

Grasbetontegels
(Foto: ©Ebema N.V.)

De werkzaamheden aan de weg vinden plaats in de periode van maandag 26 november tot en met 24 december. Het werk start aan N224. Op de N224 wordt de berm aangepast vanaf km. 43,750 tot km. 48,000, de Heidebloemallee tot aan de A12. Op de N310 is km. 88,600 tot km. 94,950, vanaf komuitgang Elspeet tot aan de A28.

De verkeersoverlast is beperkt doordat er een halve rijbaan wordt afgezet. De automobilisten worden langs een weghelft geleid in beide richtingen. Er wordt alleen overdag gewerkt.

Met deze maatregelen moet het voor de weggebruiker en het wilde zwijn veiliger worden. Wel zal het voor de automobilist raadzaam blijven om zeker in de vroege ochtend- en avonduren extra alert te zijn op de wegen op en langs de Veluwe. Het blijft het leefgebied van het Edelhert, het wild zwijn en nog vele andere dieren.

Hoefdieren
De natuurrijke provincie Gelderland is de enige provincie in Nederland die alle grote hoefdieren op haar grondgebied heeft. De dieren zijn van grote ecologische waarde en een belangrijke inkomstenbron voor veel Gelderse ondernemers onder andere door de toenemende vraag naar wildbeleving. Tegelijkertijd zijn daarom ook investeringen nodig om onaanvaardbare schade aan landbouwgewassen en bosstand te voorkomen en die de verkeersveiligheid bevorderen. De nieuwe bermen kosten 588.000 euro. In 2013 en 2014 zullen meer bermen aangepast gaan worden. Eerder is er een proeftraject geweest dat positieve effecten liet zien.

Wilde zwijnen zijn alleseters. Om aan eten te komen als wortels, keverlarven of voedselvoorraden van muizen, wroeten ze met hun gevoelige neus in de grond. Door dit gewoel ontstaat er open grond waardoor weer struiken, kruiden en bomen kunnen kiemen. Voor de natuur prima, maar dit zorgt voor veilige situaties . Automobilisten schrikken, of de wilde zwijnen staan op de weg waardoor de kans op aanrijdingen groter is.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/11/23/betontegels-moeten-wilde-zwijnen-van-n224-weren/