Schitterende herfstkleuren in het Veluwse bos

Fransien Fraanje maakte een prachtige herfstopname van een oude laan met Amerikaanse eiken in het park de Hoge Veluwe . Het blad van deze eiken kleurt vaak mooier dan onze inlandse eiken. Volgens deskundigen zijn er dit jaar weinig eikels en beukenootjes, hoewel onder de Amerikaanse eikenbomen vonden wij wel veel eikels.

Amerikaanse eiken in herfsttooi - Foto: ©Fransien Fraanje

Amerikaanse eiken in herfsttooi – Foto: ©Fransien Fraanje

Slecht mastjaar

Volgens Staatsbosbeheer is er dit jaar op de Veluwe sprake van een ‘slecht mastjaar’. Dat betekent dat er niet veel eikels en beukennoten zijn. Het is een natuurlijk proces dat hoort bij de cyclus van een beuk of eik. Vooral de inlandse eiken en de beuken zitten dun in de vruchten. De Amerikaanse eiken hebben wel flink wat eikeltjes. Ook het weer is van invloed op de hoeveelheid mast. Eind april en begin mei heeft het nog flink gevroren. Dat heeft de groei van eikenblad en later de komst van eikels verstoord.

Eikels en beukennoten zijn onderdeel van het menu van veel dieren die in het bos leven, zoals de wilde zwijnen, herten en reeën. De dieren kunnen ook ander voer vinden in het bos, maar vooral de wilde zwijnen krijgen waarschijnlijk minder jongen volgend jaar. Dit geldt ook voor kleinere dieren zoals boommarters, muizen en eekhoorns.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/10/27/schitterende-herfstkleuren-in-het-veluwse-bos/