Vliegende herten?

Deze maand stonden Louis en ik oog in oog met de grootste kever op de Veluwe: het vliegend hert. Echt bijzonder! Edelherten kennen de meeste mensen wel, maar… vliegende herten? Het vliegend hert is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes van het vliegend hert spreken tot de verbeelding, met hun immense gewei-vormige kaken en hun grootte tot wel 9 centimeter.

Vliegend hert kleinVliegend hert op een boomstam - Foto: Fransien Fraanje

Vliegend hert op een boomstam – Foto: ©Fransien Fraanje

Imposante kaken

Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen deze markante kaken en zijn veelal een stuk kleiner. Het vliegend hert heeft zijn naam te danken aan die imposante kaken van de mannetjes die lijken op een hertengewei. Ook de wetenschappelijk naam is hiervan afgeleid: Lucanus cervus. Cervus is ook de geslachtsnaam van herten, de wetenschappelijke naam van het edelhert is Cervus elaphus.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/07/04/vliegende-herten/