Natuuropruimdag 2009

Lunteren
Op vrijdag 18 september jl. was er weer de jaarlijkse natuuropruimdag. Op de maandag daarvoor is Louis Fraanje op de school De Bron geweest en heeft de kinderen het een en ander verteld.

Louis Fraanje verteld voor de klas

Bij elkaar hebben 54 kinderen uit groep 8 van basisschool De Bron uit Lunteren, onder leiding van de leraren Borstje en Van de Hoef en een moeder, samen met de Jac.Gazenbeekstichting de Poelheide ontdaan van jonge boompjes. Daardoor zal deze open plek niet dichtgroeien.

Vrijwilligers en kinderen aan het werk

Dit gebeurde onder supervisie van Christien Dirkse, Liseth Elbertsen en boswachter Gert Ribbers. Na afloop waren er broodjes worst en drinken van Partycentrum Floor. Daarna werd, onder leiding van Jan den Otter, uitkijktoren De Koepel beklommen.

Op uitkijktoren de Koepel

“Al met al weer een nuttige en aangename bezigheid buiten, in de natuur van het Lunterse Buurtbos”, aldus Louis Fraanje. “Kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur en tegelijkertijd de handen uit de mouwen laten steken, dat is toch prachtig!”

Lees hieronder de stukjes verhalen van de kinderen uit Groep 8 van basisschool De Bron uit Lunteren

Meneer Fraanje is maandagmorgen in groep 8a/8b van De Bron geweest. Hij ging vertellen over “De Veluwe” Hij had twee geweien bij zich. Eén van een ree en één van een hert. Hij had ook gebitjes bij zich. Hij vertelde ook van het Lunterse Buurtbosch. Dat daar alleen maar reeën wonen. Er wonen er wel 60.000 in heel Nederland.

Meneer Fraanje is van de Jac. Gazenbeek stichting. De Jac. Gazenbeek stichting zit aan de Stationstraat. Toen het helemaal klaar was mochten we langs de geweien en gebitjes lopen. s’ Middags kregen we nog een boekje. Het was een hele leuke ochtend en we hebben er echt van genoten.
Geschreven door: Janine van Heerd & Reinelieke Donkelaar

Natuurles
Op 14 september hoefden wij het eerste deel van de ochtend niet te leren, want Louis Fraanje kwam bij ons in de klas. Dat was erg leuk, want hij weet veel over de natuur en hij ging daar over vertellen. Hij vertelde over de reeën en de soorten herten. Hij vertelde over het vechten tussen de mannetjes, over de paartijd, over de tijd wanneer de jonkies geboren worden enz. Het was allemaal erg leuk en interessant. We gaan ook nog vrijdag de achttiende naar het bos met hem om de boel op te ruimen. Het was een hele leuke dag
.
Geschreven door: Leonie de Regt

De opruimploeg rondom de Poel in het Buurtbos te Lunteren

Herten
Op maandagmorgen kwam er een meneer in onze klas dat was meneer Louis Fraanje.
Hij wist heel veel van de Veluwe. Hij had allemaal hertengeweien mee. Hele kleintjes maar ook een hele grote. Vrijdagmorgen gaan we met meneer Louis Fraanje naar het Lunterse buurtbosch.
We gaan dan allemaal dingetjes onderzoeken In het bos ’s middags gaan we bij de Koepel eten.

Geschreven door: Jan Kaptein

Te veel zooi
Onze school de Bron groep 8 heeft maandag een natuurles over het Lunterse buurtbos van meneer Louis Fraanje gehad.
Het was een les om veel over te leren het ging over de reeën en herten en er is ook bewezen dat er te veel zooi in het Lunterse buurtbos lag en dat is natuurlijk gevaarlijk voor de beesten dus daarom hebben de meesters en meneer Fraanje besloten dat wij vrijdag 18 september een opruimbeurt doen met de kinderen van groep 8. Wij hopen zo dat ons mooie bos niet meer vervuild word en wij hopen ook dat het helpt.
Wij bedanken Meneer Louis Fraanje voor deze leerzame les.
Groetjes; De Bron. Groep 8

Geschreven door: Kim

Allemaal verhalen
Op maandag 14 sept. kwam Louis Fraanje bij ons in de klas. Hij had allemaal geweien mee van: reeën, herten en damherten de ene was ook veel groter dan de ander. Ook had hij onderkaakjes meegenomen en hij liet aan de kiezen zien hoe oud ze waren want sommige waren helemaal versleten. En hij had allemaal verhalen, ook een over een vosje dat kwam uit het bos en het liep naar de Chinees en ging daar uit de vuilnisbakken eten! Hij vertelde ook dat ze een keer allemaal zooi uit het bos hadden gehaald. We gaan ook nog Vrijdag naar het bos dan gaan we bij de koepel eten.

Geschreven door: Romy Lalkens

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2009/09/18/natuuropruimdag-2009/