1941 – Martinus(Martin) Spoelstra – 2024

1941 - Martin Spoelstra - 2024

1941 – Martin Spoelstra – 2024

Overlijdensbericht van onze vriend en donateur Martin Spoelstra…

Martinus Spoelstra  werd geboren op woensdag 15 januari  1941 in IJmuiden geboren en op zondag 23 juni 2024 is hij op de gezegende leeftijd van 83 jaar ook in IJmuiden overleden.
Op de rouwkaart, met op de voorzijde een prachtig edelhert,
stond deze bemoedigende tekst uit het Liedboek – Gezang 263:

“Wat de toekomst brenge moge,
mij geleidt des Heeren hand:
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land!”

Vriendschap

Donateurs, maar ook bezoekers van ons weblog De Veluwenaar, zullen wellicht op de hoogte zijn van onze vriendschap, omdat Martin bijna vanaf de begintijd van de Jac. Gazenbeekstichting, in 1993 donateur was.
Eigenlijk ging dat donateurschap veel verder en werden we vrienden voor het leven en dat is tot aan zijn overlijden zo gebleven.

Donateursavonden

Hij was een vaste bezoeker van de jaarlijkse donateursavonden in Lunteren, die hij voor geen goud wilde missen, dit al dan niet vergezeld van zijn zoon Mark, totdat zijn gezondheid begon af te nemen en het lopen alsmaar minder werd en dit op het laatst helemaal niet meer ging,

Verjaardagsbezoek

Afgelopen februari was ik nog bij mijn oude vriend in IJmuiden op bezoek, mede ook omdat hij in januari 83 jaar was geworden en zoals gewoonlijk, bracht ik hem een nieuwe Veluwe-kalender vol met prachtige natuurfoto’s, dit als verjaardagsgeschenk. Tegelijkertijd praten we dan gezellig bij over van alles en nog met betrekking tot de Veluwe, iets waar hij nooit genoeg van kreeg. Want de Veluwe was hem dierbaar, mede ook door die liefde zijn we elkaar ooit tegengekomen en vrienden voor het leven geworden.

Martin Spoelstra op zijn werkkamertje met zijn tablet vol van de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Martin Spoelstra op zijn werkkamertje met zijn tablet vol van de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Zingen

Mijn oude vriend genoot nog iedere dag van zijn tablet, vol met natuur- en Veluwefilms etc.  en daarnaast zang & muziek. Die bewuste februaridag  hebben we samen nog het prachtige lied: “Ik wil zingen van mijn Heiland…” meegezongen, dat gespeeld en gezongen werd door een zangrgroep op de tablet, het ging wat gebrekkig, maar het was heel bijzonder.

Rondritje

In de namiddag heb ik met zijn zoon Mark nog een rondritje langs de Noordzee en door de haven gemaakt, iets wat ik ook altijd met z’n vader deed, maar wat helaas niet meer lukte, het in en uitstappen was ondoenlijk geworden, helaas.

Tijdens het ritje langs de Noordzeekust en door de haven, konden we even samen bijpraten over het wel en wee in huize Spoelstra, dit deed zowel Mark als mijzelf bijzonder goed.
Even samen het sfeertje proeven van vroeger en de zoute zeelucht opsnuiven, om daarna door het havengebied te zwerven, waar de de geuren van verse vis bij de visafslag en grote opslagloodsen voor Mark niet onbekend zijn, omdat hij er zelf ook werkzaam is.

Daarna hebben we bij het Visrestaurant ‘Kop Van de Haven’,  wat lekkere vis gehaald en thuis in IJmuiden samen met vader Martin gezellig opgegeten.
Na het eten hebben we afscheid van elkaar genomen, met de wens van een ‘hopelijk tot ziens bij gezondheid’, niet wetende dat het einde zo spoedig zou komen.

Vader en zoon samen deelgenoot van het leven - Foto: ©Louis Fraanje

Vader en zoon samen deelgenoot van het leven – Foto: ©Louis Fraanje

Samen

Samen waren vader Martin en zoon Mark deelgenoot van het leven en samen hebben ze lief en leed gedeeld, soms – letterlijk en figuurlijk – met vallen en opstaan, maar het ging.
Ook hebben ze samen de Veluwe doorkruist, van noord naar zuid en van oost naar west, daar is nu een einde aan gekomen en dat doet pijn, omdat het nu in huize Spoelstra ‘stil’ zal zijn.
We staan niet altijd stil bij het woordje ‘samen’, maar het is een groot gemis als ‘samen’ uit het leven is, dat voel je ook als vriend, omdat het zo herkenbaar is.
Alles is vergankelijk, alleen de mooie herinneringen die gaan altijd met je mee!

Medeleven

Aanstaande maandag hopen wij samen met de familie in besloten kring, onze vriend en hun vader te begraven op de begraafplaats Westerveld te Driehuis, waar ook zijn geliefde vrouw en moeder Ans  ligt begraven, die in 2008 is overleden.

Uiteraard willen wij hen allen ook vanaf deze plek, heel veel sterkte en troost toewensen, om het verlies van hun vader en opa te kunnen verwerken, want hoe moeilijk is het, als je plotseling iemand moet missen.
Wij wensen zijn zoon Mark en dochter Karin met haar man Richard en kleinkinderen Judith & Raymond, Michelle & Jorden en allen die hij lief had, nogmaals heel veel sterkte en Gods nabijheid toe!🙏

Tenslotte

Het zoveelste overlijdensbericht, dat wij in korte tijd ontvingen en het kringetje van oude vrienden wordt alsmaar kleiner en minder. Onze beste vriend Martin is de zoveelste op rij, die ons is ontvallen en die ons is ons voorgegaan op de weg, die ook wij eens zullen moeten gaan, niemand uitgezonderd!

Lees ook: Van het water naar het zand

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/29/1941-martinusmartin-spoelstra-2024/