Rien Poortvliet tekenend verteller in Nunspeet

Vanaf zaterdag 8 juni t/m 8 december 2024
in het Noord Veluws Museum te Nunspeet..,

Een zeer uitgebreide tentoonstelling, met heel veel schilderijen, tekeningen en foto’s, echt een aanrader!
Het Noord-Veluws Museum viert in 2024 het tienjarig bestaan en wil dit vieren met een familietentoonstelling.

Succes

Tekenaar, illustrator en schilder Rien Poortvliet (1932-1995) heeft decennia lang veel succes gehad met zijn tekeningen en schilderijen voor zijn bekende boeken, zoals ‘Te hooi en te gras’ (1975) en ‘Het brieschend paard’ (1978).

Vele generaties zijn met zijn tekeningen opgegroeid en een tijdje geleden is er een nieuw boek met een overzicht van zijn oeuvre uitgekomen ‘Was getekend, Rien Poortvliet’ (2021).

Illustrator

Al vanaf de jaren vijftig illustreert Rien Poortvliet kinderboeken (Lotje en Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar). Hij werkt dan nog als reclametekenaar.
Als natuurliefhebber en jager maakt hij ook illustraties voor tijdschriften zoals De Nederlandse jager en het Duitse Wild und hund.

Rien Poortvliet (1932-1995) – Foto: ©Hans Vermeulen

Rien Poortvliet (1932-1995) – Foto: ©Hans Vermeulen

Tekenend verteller

Het tekenwerk valt zo op, dat uitgeverij Unieboek eind jaren zestig vraagt of hij fulltime boeken voor hen wil illustreren.

In 1972 besluit Rien om zelf een boek samen te stellen. Hij voorziet zijn tekeningen zelf van tekst, in plaats van andermans tekst te illustreren.

Zo wordt hij een ‘tekenend verteller’. Poortvliet krijgt (inter)nationaal groot succes met zijn boeken en dierenkalenders.

In het begin verkoopt hij nog wel eens een tekening of schilderij, maar later niet meer.

Het schilderij met paarden van Rien Poortvliet, bekend uit het boek 'Het brieschend paard' - Schilderij Rien Poortvliet

Het schilderij met paarden van Rien Poortvliet, bekend uit het boek ‘Het brieschend paard’ – Schilderij Rien Poortvliet

Rien Poortvlietmuseum

In 1992 wordt het Rien Poortvliet Museum opgericht in Middelharnis, tegenwoordig gevestigd op het eiland Tiengemeten.
Rien Poortvliet zag zichzelf als ‘tekenend verhalenverteller’. Dieren, natuur en het boerenleven waren zijn favoriete onderwerpen. Ook op de Veluwe heeft hij schetsen en schilderijen van edelherten, reeën en wilde zwijnen gemaakt. Het wordt een bijzondere tentoonstelling om juist met kinderen en kleinkinderen te beleven. Natuurlijk zijn de kabouters er ook!

Meer info: https://www.noord-veluws-museum.nl/rien-poortvliet…/

*******************************************************************************************************************************

Opening van de tentoonstelling ‘ Rien Poortvliet, tekenend verteller’.

Op vrijdag 7 juni jl. was de openening, waarbij wij als Jac. Gazenbeekstichting ook uitgenodigd waren.
Jachthoornblazersgroep ‘De Overlopers’uit Hoenderloo gaven met het aanblazen van de drift en enkele andere jachtsignalen, de opening van deze schitterende expositie aan.

Jachthoornblazersgroep De Overlopers uit Hoenderloo openen traditioneel de expositie in Nunspeet - Foto: ©Herman Evertse

Jachthoornblazersgroep De Overlopers openen traditioneel de expositie in Nunspeet – Foto: ©Herman Evertse

Welkom

Directeur Roeland Robert heet iedereen welkom, bedankt de mensen die deze tentoonstelling mogelijk hebben gemaakt, hierna nodigt hij een van de Jachthoornblazers uit om uitleg te geven over het jachthoornblazen.
De heer Alex Speelman van het collectiebeheer geeft een presentatie over de kunstenaar/illustrator Rien Poortvliet en het tot stand komen van de tentoonstelling

Mooie tentoonstelling

Vele bekenden waren hierbij aanwezig en natuurlijk veel bijgepraat over de natuur en de schilderijen van Rien Poortvliet, met de daarbij behorende herinneringen aan vroeger. Ook hadden we een ontmoeting met conservator Harold Spaninks van het bekende Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten, waarbij wij destijds als Jac. Gazenbeekstichting aanwezig waren bij de opening op 8 juli 2009.

Harold Spaninks en Louis Fraanje bij een prachtig schilderij van Rien Poortvliet met moeflon - Foto: ©Fransien Fraanje

Harold Spaninks en Louis Fraanje bij een prachtig schilderij van Rien Poortvliet met moeflon – Foto: ©Fransien Fraanje

Aanrader

Harold Spaninks heeft erg veel werk verricht, om deze tentoonstelling tot een succes te maken. Natuurlijk wilden we graag even samen poseren voor een prachtig schilderij van Rien Poortvliet, met daarop – hoe kan het anders – een schitterende moeflonram, een dier wat helaas dreigt te verdwijnen van onze Veluwe.

Al met al is het een mooie tentoonstelling geworden, die de moeite van het bekijken meer dan waard is, met recht een aanrader!

(Persoonlijk zouden wij als Jac. Gazenbeekstichting liever niet voor de zondagsopening kiezen…)

Meer over Rien Poortvliet zelf: 1932 – Rien Poortvliet – 1995 – tekenend verteller – 2015

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/10/expositie-rien-poortvliet-tekenend-verteller-in-nunspeet/