Weerspiegeling door wateroverlast

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Wateroverlast bedreigt landbouw!

Eigenlijk is het – letterlijk en figuurlijk – een beetje dubbel, wanneer je een prachtige foto kunt maken, met als weerspiegeling een prachtig oud boerderijtje in een grote waterplas.
Vooral als je weet dat normaal gesproken, die plas water er helemaal niet is, nee… want die is er gekomen door de grote wateroverlast op het platteland.

Door de vele regen, die er in al die maanden is gevallen, staan akkers en weilanden in Nederland en dus ook hier bij ons op de Veluwe, onder water.

Weerspiegeling een prachtig oud boerderijtje in een grote waterplas op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Weerspiegeling een prachtig oud boerderijtje in een grote waterplas op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Grote zorgen

Boeren maken zich grote zorgen over de gevolgen van het weer, de onophoudelijke regen met als gevolg het hoge water. Vooral het ploegen en inzaaien of het oogsten van gras en dergelijke dreigt in gevaar te komen door de wateroverlast.
Veel percelen staan nu volledig blank, want vanaf vorig jaar augustus is het afwisselend regen met daar tussendoor enkele droge dagen en dan weer regen, regen en nog eens regen.

Verontrustend en zorgwekkend

Het is overal kletsnat en ook de komende tijd ziet het er somber uit, welke gevolgen het extreem natte weer zal hebben voor de landbouw? Grote vraag is, wat er van die doorweekte grond nog over is!
Een situatie die niet alleen verontrustend is, maar ook zeer zorgwekkend en ook niet zomaar 1. 2. 3.  opgelost is, daar mogen we zeker weleens goed bij stilstaan, want het gaat wel over onze voedselvoorziening!

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/05/06/weerspiegeling-door-wateroverlast/