Oog in oog met een Amerikaans witstaarthert op de Veluwe

Opvallende borden langs de weg bij Ede…

Heeft u dat nou ook wel eens? U rijdt ergens door een stad, dorp, buurtschap of in het buitengebied en opeens wordt uw oog getroffen door iets. Gewoon iets aparts, iets wat je niet alle dagen tegenkomt.

Zo reden wij onlangs in het buitengebied van Ede over de provinciale weg(N224) over de Ginkelse Heide, daar heeft men, om de automobilisten te attenderen en te waarschuwen voor het Veluwse wild, allemaal hele grote borden neergezet, waarop met grote letters staat “Welkom in ons rijk”.
Mooie promotie en tegelijkertijd een waarschuwing om op je snelheid te letten en daar is dan ook niks mis mee.

Het grote bord langs de Verlengde Arnhemseweg(N224) – Foto: ©Louis Fraanje

Het grote bord langs de Verlengde Arnhemseweg(N224) – Foto: ©Louis Fraanje

“Welkom in ons rijk” bij Ede op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

“Welkom in ons rijk” bij Ede op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Veluws wild

Bij nader inzien gaat het over ons Veluwse wild, tenminste een aantal zoals o.a. Edelhert, damhinde, wild zwijn en vos, behalve de wolf ontbreekt. Tja… want als je actueel wilt blijven, dan is het de wolf wel die hier het grootste rijk heeft, gezien hoe vaak hij (verdrietig genoeg) wel niet in het nieuws is!

Overstekend wild

Maar goed, dat even terzijde, want we willen verder richting Arnhem, maar dan opeens doemt er weer een enorm bord op in de berm van de weg, nu staat er met grote letters op: “Wild veilig oversteken”. Dat begrijpen wij natuurlijk ook wel, er gebeuren niet voor niets veel ongelukken met overstekend wild in deze omgeving.
Maar… wat ik even niet begrijp, dat is in dit geval het grote Amerikaanse witstaarthert dat men op het bord heeft gezet, ik dacht niet dat die hier ook al voorkwamen?

Het waarschuwingsbord in de berm van de weg met het Amerikaanse witstaarthert - Foto: ©Louis Fraanje

Het waarschuwingsbord in de berm van de weg met het Amerikaanse witstaarthert – Foto: ©Louis Fraanje

Groot verschil

Ik wil echt niet zeuren, maar als je een klein beetje verstand van het wild in ‘ons rijk’ hebt en professioneel voor de dag wilt komen, dan bega je als ontwerper toch zeker niet zo’n blunder.
Misschien dat een groot deel van de voorbij rijdende automobilisten het blijkbaar niet eens is opgevallen, maar de kenners zullen het gelijk beamen.

Waarschuwing… op z’n Amerikaans en nogmaals, let maar eens heel goed op z'n gewei! - Foto: ©Louis Fraanje

Waarschuwing… op z’n Amerikaans en nogmaals, let maar eens heel goed op z’n gewei! – Foto: ©Louis Fraanje

Ander gewei

Kijk maar eens goed naar het hertengewei bij dit hert, dat verschilt een heleboel met ons eigen edelhert. Bij het Amerikaanse witstaarthert zitten de oogtakken een stuk hoger aan het gewei, dan bij onze edelherten, een zeer duidelijk verschil dus, dat kan niet missen!

Daarna worden wij wel weer vrolijk uitgezwaaid door het Veluwse wild - Foto: ©Louis Fraanje

Daarna worden wij wel weer vrolijk uitgezwaaid door het Veluwse wild – Foto: ©Louis Fraanje

Onoplettendheid

Wat is het nu in dit geval, onoplettendheid of slordigheid? Opvallend is het in ieder geval wel, dat moge duidelijk zijn, maar daarnaast natuurlijk ook erg jammer, tenminste als je professioneel voor de dag wilt komen als Veluwenaren. En… ook niet grappig, al was het gisteren dan 1 april!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/04/02/oog-in-oog-met-een-amerikaans-witstaarthert-op-de-veluwe/