De eerste en de moeilijkste stap…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

“De eerste en de moeilijkste stap naar een ‘nieuw’ leven,
is de stap uit je ‘oude’ leven!”

Als je eens even achterom kijkt en je erover na gaat denken, dan zet je als mens heel wat stappen in je leven en dan bedoel ik niet direct hoeveel afstanden je aflegt, maar hoeveel belangrijke beslissingen je neemt in je leven. Waar kies je voor en waar ga je voor?

Kous op de kop

Wat was je vaak jong en onbezonnen, of soms al ouder en nog niet wijzer, maar je ging het ‘levenspad’ zoals jij dacht dat het moest gaan, ook al waren er talloze oneffenheden en obstakels, je ging!
Niet altijd was het allemaal zo ‘vanzelfsprekend’ en liep het als een trein, nee… zeker niet, dan bleek het later toch – ondanks alle goede voornemens – niet de goede keus te zijn geweest en kreeg je in feite – letterlijk en figuurlijk – de kous op de kop.

Het oude Veluwse landschap weerspiegelt in het water – Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Het oude Veluwse landschap weerspiegelt in het water – Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Onbewust

Toch komen er momenten in je leven dat je merkt, dat die moeilijkheden en tegenslagen, je toch sterker hebben gemaakt en weerbaarder en je vaak ‘onbewust’ in een bepaalde richting geduwd hebben.
En… als je er dan eens echt even goed bij stilstaat en over na gaat denken, dan worden heel veel dingen soms ineens duidelijk en lijkt het wel of die dichte deur opeens wijd open zwaait.

Overwinning

En ondanks dat die grote stap van dat ‘oude’ naar dat ‘nieuwe’ leven – letterlijk en figuurlijk – heel wat voeten in de aarde heeft gehad, is het je dan uiteindelijk toch gelukt.
En hoewel die weg er naartoe misschien niet altijd even gemakkelijk was of soms zelfs onmogelijk leek, bereikte je toch jouw doel, ook al had je het misschien nooit verwacht of zelfs maar van had durven dromen.
Het voelt dan eigenlijk ook als een grote overwinning op jezelf, waarbij alle dank en eer naar die grote Schepper gaat, want Zijn onmisbare leidende en werkende handen waren steeds onvoorwaardelijk aanwezig, dat moge duidelijk zijn!

Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/03/01/de-eerste-en-de-moeilijkste-stap/