Stop met het doorgeslagen rendementsdenken

Buitenleven op het platteland…     “Werk en bewonder”

Het blijft een prachtige foto, waarop deze vier kinderen op de stoeltjes ‘eerste rang’ naar de boer op de trekker zitten te kijken, terwijl deze bezig is op het land.
De foto straalt een weldadige rust uit, een kostbaar iets dat je op het platteland nog tegen kunt komen,  tenminste… als je er ‘oog’ voor hebt!

De betreffende foto is afgelopen zomer gemaakt door Evert-Jan van Veldhuisen uit Renswoude en de tekst die hij erbij had geschreven is overduidelijk: “Stop met het doorgeslagen rendementsdenken. Werk en bewonder!”

Aandacht

Ik vertelde hem onlangs, dat ik deze schitterende foto heel graag nog een keer extra onder de aandacht wilde brengen, waarop hij positief reageerde en het zelfs erg leuk zou vinden!

Kinderen zitten op de stoeltjes ‘eerste rang’ naar de boer op de trekker te kijken - Foto: ©Evert-Jan van Veldhuisen

Kinderen zitten op de stoeltjes ‘eerste rang’ naar de boer op de trekker te kijken – Foto: ©Evert-Jan van Veldhuisen

Balans 

Evert Jan vertelde mij: “Hoi Louis, mijn vrouw heeft een gastouderopvang en probeert de opvangkinderen zoveel mogelijk bij te brengen, te laten zien, te laten ontdekken, zodat ze zich hopelijk kunnen ontwikkelen tot hun eigen ‘ik’.
Ik zelf zit in de zakelijke dienstverlening en merk soms dat mensen in een ‘keurslijf’ zijn gaan zitten en/of worden gezet en dat daardoor de balans, waar we allemaal naar op zoek zijn, soms zijn kwijtraakt.
Hoe belangrijk is het om gewoon te kunnen genieten van de kleine dingen in het hier en nu!”

Waardevol

Mede door het verhaal van Evert Jan van Veldhuisen is de foto voor mij nog waardevoller geworden, want… het zijn de ‘genietmomenten’ uit het dagelijkse leven, die wij moeten koesteren, omdat ze echt iets puur menselijks hebben. Gewoon heel eenvoudig het ‘kinderlijke’ kijken en genieten, niks meer en niks minder!

Door: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/12/14/stop-met-het-doorgeslagen-rendementsdenken-werk-en-bewonder/