Terugkeer grote roofdieren in Europa is miljoenenbusiness

Om over na te denken…

We beginnen de week op Interessante Tijden met dit verhaal over terugkerende ‘roof’-dieren (…) in Europa. Vroeger als pest voor het platteland beschouwde wolven, beren, lynxen worden nu door de Habitatrichtlijn/Natura 2000 beschermd.

Bewaking met schapenhond - Foto: ©Rypke Zeilmaker

Bewaking met schapenhond – Foto: ©Rypke Zeilmaker

Die bescherming blijkt een bureaucratisch businessmodel op te leveren waar miljoenensubsidies in rondgepompt kunnen worden, zolang de dieren maar een strikt beschermde status houden. Met de goudjakhals in aantocht als nieuwe veepest kan er zo nog  jarenlang uurtjefactuurtje geschreven worden voor ‘meer onderzoek’ door Wageningen UR en clubs als de Zoogdiervereniging.
Hoewel Nederland in dit businessmodel voorop loopt, net als met ‘Rewilding’,  is deze situatie vergelijkbaar met andere EU-landen als Duitsland maar ook Vlaanderen.

Lees het hele artikel op: Link: https://www.interessantetijden.nl/2023/11/13/terugkeer-grote-roofdieren-in-europa-is-miljoenenbusiness/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/11/16/terugkeer-grote-roofdieren-in-europa-is-miljoenenbusiness/