Bronstroep van de edelherten schalt over de Veluwe

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buitenleven in bos en veld…

Ieder jaar is de edelhertenbronst weer een bijzonder natuurgebeuren, dat veel natuurliefhebbers en fotografen naar de Veluwe lokt. Dan kom je niet alleen veel herten tegen, maar ook heel veel mensen, allemaal willen ze een glimp opvangen van dit ‘oergebeuren’, een ieder met zijn eigen interpretaties en kennis van de natuur.

Beetje weemoed

Maar… de echte liefhebbers, die pik je er zo tussenuit, die kunnen je ‘haarfijn’ uitleggen over het hoe en waarom, daar heb ik van jongs af aan veel van geleerd. Toen ging dat natuurlijk allemaal heel anders en daarbij was het allemaal veel kleinschaliger dan tegenwoordig, dat is misschien ook wel vanzelfsprekend. Maar… als ik heel eerlijk ben, dan denk ik weleens met een beetje nostalgie en weemoed terug aan die tijd in de Veluwse eenzaamheid!

Het burlen

Want… nog altijd zijn er mensen, die denken dat een hert in de bronsttijd ‘burlt’ om de aandacht van de vrouwtjes te trekken en om indruk op hen te maken. Maar… niets is minder waar, want door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten, dat ze bereid zijn om te vechten voor de hindes (vrouwtjes). Het verschil tussen de herten is duidelijk te horen, bij een ouder hert is het geluid vaak zwaarder. Ook zijn bronstmanen rondom de nek zijn nu volgroeid en geven hem een imposant uiterlijk.

Burlend edelhert op de Veluwe - Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Burlend edelhert op de Veluwe – Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Bronstroep

Als de herten zich weer laten horen,
dan dreunt het bos voordat de avond valt.
Zware burlgeluiden die de nacht doorboren,
wanneer hun bronstroep over de Veluwe schalt!

Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Blijven oefenen

Vooral bij de jongere herten lukt het burlen nog niet zo erg goed, hun hoge burlgeluid klinkt soms een beetje lachwekkend, dat zelfs zijn leeftijdsgenoten er niet direct van onder de indruk waren. Dus… zal hij nog veel moeten oefenen, zou ik zeggen.
Och…  dat zal de komende jaren wel beter gaan lukken, want hij zal toch aan de bak moeten. We zullen het wel gaan beleven, geduld is een schone zaak!

De zware bronstroep van het grote edelhert galmt over de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

De zware bronstroep van het grote edelhert galmt over de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Modderbad

Om echt indruk te maken op de vrouwtjes, neemt het bronsthert regelmatig een modderbad, hij rolt zich dan om en om, soms helemaal op zijn rug en tegelijkertijd urineert hij over zijn onderbuik. En… des te sterker de geur van urine, des te meer kans hij maakt bij de hindes(vrouwtjes). Ook slaat hij regelmatig met zijn gewei tegen jonge boompjes en gooit hij plaggen zand en heide omhoog, of loopt hij met een complete tak in zijn gewei rond op de bronstplek, om maar te imponeren!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/09/21/bronstroep-van-de-edelherten-schalt-over-de-veluwe/