Mijn alfabet…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

Zomaar een klein stukje proza om de week mee te beginnen. Het is iets wat al langer door mijn gedachten speelde, maar tegelijkertijd bedenk ik mij dan weer, mede ook omdat  en ik zeker geen ‘moraalridder’ wil zijn of iets dergelijks.
Ik wil absoluut niet mensen iets opleggen, maar hen gewoon in hun waarde laten en  iets aanreiken, waar ze misschien wat aan hebben of wat mee kunnen en ik laat daar een ieder vrij in, niks meer en niks minder!

Gedachte en inspiratie

Alles bij elkaar zijn het heel wat letters en ik zou er nog veel meer achter kunnen plaatsen,  maar het blijft zoeken en je moet op een gegeven moment toch een keuze maken. Soms is de gedachte er al een tijdje, maar komt de inspiratie om te schrijven er wat later achteraan. Nou ja… ik ben zelf ook dankbaar als het er eenmaal staat.
Tenslotte ben ik ook maar gewoon een Veluwse volksjongen, die als natuurliefhebber zijn Schepper dankbaar is dat hij iedere morgen weer opnieuw mag genieten van Zijn prachtige Schepping,
Daarom dacht ik vanmorgen;  ‘waarom ook niet’?

Mijn alfabet, zomaar ergens op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Mijn alfabet, zomaar ergens op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Mijn alfabet

 Afstand en begrip, zo dicht bij elkaar.
Blijdschap en verdriet, zo dicht bij elkaar.
Chaos en orde, zo dicht bij elkaar.
Duister en licht, zo dicht bij elkaar.
Eerbiedig en onbeschoft, zo dicht bij elkaar.
Fanatiek en gelaten, zo dicht bij elkaar.
Geloof en ongeloof, zo dicht bij elkaar.

Haat en liefde, zo dicht bij elkaar.
Ingetogen en uitgelaten, zo dicht bij elkaar.
Jong en oud, zo dicht bij elkaar.
Komen en gaan, zo dicht bij elkaar.
Los en vast, zo dicht bij elkaar.
Mooi en lelijk, zo dicht bij elkaar.
Nee en ja, zo dicht bij elkaar.
 

Oorlog en vrede, zo dicht bij elkaar.
Paniek en rustig, zo dicht bij elkaar.
Q  en R, zo dicht bij elkaar.
Ruw en romantisch, zo dicht bij elkaar.
Stilte en lawaai, zo dicht bij elkaar.
Tegen en voor, zo dicht bij elkaar.
Uitleven en inleven, zo dicht bij elkaar.

Verbittering en vergeving, zo dicht bij elkaar.
Wil en onwil, zo dicht bij elkaar.
X en IJ, zo dicht bij elkaar.
IJskoud en warm, zo dicht bij elkaar.
Zorgzaam en onverschillig, zo dicht bij elkaar.

Tekst: ©Louis Fraanje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/28/mijn-alfabet/