Jong Roodborstje nog niet op kleur!

Buitenleven bij de vogels…

Al verschillende keren hebben wij jonge Roodborstjes gezien en de eerste keer op woensdag 28 juni 2023, toen was er nog niets te zien van de oranje/rode kleur. Maar afgelopen week zagen we eindelijk een jong Roodborstje waarbij de borst echt zichtbaar roder was geworden.

Het gespikkelde jonge Roodborstje de eerste keer op woensdag 28 juni 2023 - Foto: ©Louis Fraanje

Het gespikkelde jonge Roodborstje de eerste keer op woensdag 28 juni 2023 – Foto: ©Louis Fraanje

Gespikkeld verenkleed

Het jonge Roodborstje op de eerste foto heeft een gespikkeld verenkleed, waarbij er nog niets te zien is van een oranje/rode borst, zoals bij volwassen Roodborstjes.
Dat is eigenlijk maar goed ook, want bij volwassen Roodborstjes werkt hun rood/oranje borst, als een rode lap op een stier.
Misschien een beetje vreemd gezicht zo’n gespikkelde vogel, maar in dit geval is het wel belangrijk, anders zou hij zomaar aangevallen kunnen worden door zijn eigen ouders.

Op deze foto, die Fransien op dinsdag 25 juli 2023 maakte, zie je al duidelijk de oranje/rode kleur verschijnen,- Foto: ©Fransien Fraanje

Hier zie je al duidelijk de oranje/rode kleur verschijnen – Foto: ©Fransien Fraanje

Kleur bekennen

Bij de foto hierboven, die Fransien op dinsdag 25 juli 2023 maakte, zie je al duidelijk de oranje/rode kleur verschijnen, die na verloop van tijd dus helemaal op kleur zal komen.
Hoe wonderlijk zit die natuur toch in elkaar, je raakt er nooit op uitgekeken!🙏

Gedrag

Wij zien ook vaak maar één exemplaar in onze buurt en inmiddels weten wij dan ook de reden waarom dat is, kortom… dat heeft alles te maken met hun territoriale gedrag, zelfs mannetjes als vrouwtjes verdragen elkaar – vanwege die oranje/rode borst – dan niet!

In het onderstaande  filmpje zie je een jong en een volwassen Roodborstje een bad nemen:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/31/jong-roodborstje-nog-niet-op-kleur/