Noordwaarts naar Texel Deel 124

Buitenleven in het boerenland op Texel…

Dag 6 –  woensdag 7 juni 2023 –  Brandrood vee in de wei op Texel

In de buurt van De Cocksdorp op Texel zagen wij deze prachtige en echte Hollandse koeien met hun kalfjes lopen en… wij hebben wat met deze dieren en het boerenland in haar algemeenheid, dus dat nodigde uit om dit mooie beeld vast te leggen.

Kalfjes
Niet alleen de koeien met hun prachtige horens, maar vooral ook de kalfjes trokken onze aandacht en natuurlijk het zogen bij moeder aan de uier is altijd geweldig om te zien.
Dit is volgens ons precies zoals de Schepper het bedoelde, niks meer en niks minder!

Een klein deel van het Brandrode vee in het weiland, met op de achtergrond De Cocksdorp - Foto: ©Fransien Fraanje

Een klein deel van het Brandrode vee in het weiland, met op de achtergrond De Cocksdorp – Foto: ©Fransien Fraanje

Een drietal Brandrode kalfjes bij elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Een drietal Brandrode kalfjes bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Oorsprong

De oorsprong van de brandrode koeien ligt in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel
Brandrode koeien of runderen zijn egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, aan de kop en de poten, neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam brandrood rund ontstaan. Het Brandrode Rund en het Maas-Rijn en IJsselvee kennen dezelfde oorsprong. Rond de twintigste eeuw werd er in het rivierengebied gefokt met de daar voorkomende roodbonte, sobere, sterke, makke en gelijkmatige koeien.
Het is een sober en sterk ras, dat zowel voor de melk als voor het vlees worden gehouden. Ze behoren beide tot de dubbeldoel runderrassen.

 Het kalfje wordt door moeder gezoogd - Foto: ©Fransien Fraanje

Het kalfje wordt door moeder gezoogd – Foto: ©Fransien Fraanje

Drie op een rij 'oog in oog' met elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Drie op een rij ‘oog in oog’ met elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Dit is toch genieten in optima forma - Foto: ©Louis Fraanje

Dit is toch genieten in optima forma – Foto: ©Louis Fraanje

Koe en kalf

Het Brandrode rund levert smaakvol vlees van goede kwaliteit en de melk is van dusdanige kwaliteit dat die ook gebruikt wordt voor kaasproductie. Brandrode runderen zijn vroegrijp en vruchtbaar, kalven gemakkelijk af zonder hulp en bezitten goede moedereigenschappen. Op veel bedrijven blijven koe en kalf na de geboorte bij elkaar en zogen de Brandroden hun eigen kalveren.
Het Brandrode rund heeft een eigen vereniging: https://www.hetbrandroderund.nl

Lees ook: Noordwaarts naar Texel Deel 125

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/06/21/noordwaarts-naar-texel-deel-124/