Noordwaarts naar Texel Deel 122

Vervolg  van Buitenleven op Texel…

Dag 4 – Maandag 5 juni 2023 – “Molen Het Noorden in de bloemetjes gezet”

Hollandser kan het eigenlijk niet , tenminste… dat gevoel krijgen wij altijd als we bij molen Het Noorden bij Oosterend zijn aangeland, zoals ook nu weer. Alleen nu is het nog mooier omdat in de berm en langs het water, alles vol staat met wit/gele wilde Margrieten, dat het geheel een prachtig aanzien geven. Zeer zeker ook een plek om je als Hollander echt ‘thuis’ te voelen, water, wind en een echte Hollandse molen. Dit is weer zo’n fantastisch moment, die je met een gouden randje in je natuurdagboek schrijft.

Molen Het Noorden in een bloemrijke omgeving - Foto: ©Louis Fraanje

Molen Het Noorden in een bloemrijke omgeving – Foto: ©Louis Fraanje

Molen Het Noorden

Het Noorden is een achtkante bovenkruier en een echte poldermolen in de polder Het Noorden ten noorden van Oosterend. Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van het eiland Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. Bij de bouw werd de molen voorzien van een vijzel. In 1928 werd de molen voorzien van stroomlijnwieken en drie schroefpompen volgens het systeem van molenmaker Dekker uit Leiden. De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van de Vereniging De Hollandsche Molen die enkele jaren later een restauratie liet uitvoeren. Later werden twee van de drie schroefpompen ook weer maalvaardig gemaakt. Thans zijn de roeden voorzien van het fokwieksysteem met zeilen en maalt de molen op vrijwillige basis het water rond in een circuit. (Bron: Wikipedia)

Molen Het Noorden nu vanaf boven op Lancasterdijk gezien - Foto: ©Fransien Fraanje

Molen Het Noorden nu vanaf boven op Lancasterdijk gezien – Foto: ©Fransien Fraanje

Klaprozen en korenbloemen kleuren het kerkje

Gisteren kwamen wij langs het prachtige oude Kerkje van Den Hoorn en telkens als wij er voorbij rijden, worden wij getroffen door dit liefelijke beeld.
Aan de overkant van de weg en aan de rand van een korenakker, bloeiden volop klaprozen en korenbloemen. Dat bleek een uitdaging, om vanuit die hoek het kerkje bloemrijk te omlijsten en dat is ons redelijk gelukt.
Het enige dat een beetje jammer is, dat een blauwe lucht met wiite wolken ontbrak, maar ja… je kunt nou eenmaal niet alles hebben!

Klaprozen en korenbloemen kleuren het kerkje in Den Hoorn - Foto: ©Louis Fraanje

Klaprozen en korenbloemen kleuren het kerkje in Den Hoorn – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Luisteren naar Jan en Paula Brouwer

Den Burg – Vanmorgen weer genoten met onze vrienden Jan en Paula Brouwer op de markt in Den Burg.
Ze zijn inmiddels de 80-jarige leeftijd al ver gepasseerd, maar zij verkondigen Gods woord nog altijd met veel passie en liefde voor de Heere aan het winkelende publiek! Alle waardering en respect voor deze mensen, die iedere maandagmorgen, weer of geen weer op de markt staan!🙏
Meer over hen: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/249395/texels-evangelistenpaar-jan-en-paula-al-55-jaar-zingend-door-het-leven

Klik op de afbeelding voor meer…

 

Lees ook: Noordwaarts naar Texel Deel 123

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/06/19/noordwaarts-naar-texel-deel-122/