Onverwachts op kraambezoek met Koningsdag

De Heitrappers op kraamvisite in de wei en bij een boerenssloot…

Op donderdag 27 april jl. Koningdag,  waren Fransien en ik op onze Harley Trapson gestapt om een heerlijk fietsrondje door onze regio tussen Ede en Lunteren te maken.
Geheel onverwachts werden wij geconfronteerd met een net geboren kafje, die bij de moeder(een Lakenvelder koe) voor het eerst in haar leven probeerde te drinken.

Je kon heel duidelijk zien, dat alles net precies achter de rug was, want de navelstreng hing er aan de achterkant bij de koe nog aan en ook bij het kalfje is het ook nog zichtbaar.
Dat wordt allemaal keurig geregeld door moeders en dan is er in korte tijd niets meer van te zien.
Wanneer een koe gekalfd heeft, zal normaal gezien een paar uur daarna de nageboorte komen, dat kan in bepaalde gevallen ook later gebeuren of soms helemaal niet.
De boer regelt het in dit geval wel, want we hebben dit hier wel vaker gezien, dat komt zeker best in orde!

Het zojuist geboren kafje probeert voor het eerst van haar leven te drinken bij de moeder - Foto: ©Louis Fraanje

Het zojuist geboren kafje probeert voor het eerst van haar leven te drinken bij de moeder – Foto: ©Louis Fraanje

Grauwe ganzen met kleintjes

Zoals ik al eerder vertelde, waren Fransien en ik op onze Harley Trapson gestapt en hebben onderweg zo het een en ander meegemaakt.
Blijkbaar was het een vruchtbare dag, want nadat wij de kraamkamer van de Lakenvelders achter ons gelaten hadden, ontdekten we weer iets bijzonders.

Zo zwommen pa en moe gans met 5 kleintjes in een boerensloot - Foto: ©Fransien Fraanje

Zo zwommen pa en moe gans met 5 kleintjes in een boerensloot – Foto: ©Fransien Fraanje

Ganzengezinnetje

Een eind verderop zwommen pa en moe gans met 5 kleintjes in een boerensloot en Fransien was er als de kippen bij om dit vast te leggen op foto en film.
Het is altijd weer een schitterend gezicht om zo’n ganzengezinnetje zomaar ergens onderweg tegen te komen. Wij hebben in ieder geval genoten van dit onverwachtse kadootje op Koningsdag!

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/04/28/onverwachts-op-kraambezoek-met-koningsdag/