Moeflons op de heide

Zijn dit misschien wel de laatste exemplaren… ?

Diep verscholen in de heide ontdekten wij twee moeflonrammen, hun aparte koppen met gekrulde horens kwamen maar net boven de bruine heidestruiken uit. Zo zaten ze samen op hun gemakje, heel rustig te herkauwen, wat een vredig tafereel en dan te bedenken dat dit misschien wel de laatste exemplaren zouden kunnen zijn.

Oorverdovend stil

Andere jaren kon je in deze periode al van ver het gemekker van de pasgeboren lammetjes horen, maar nu is het ‘oorverdovend’ stil, een stilte die zijn oorzaak laat raden. Mede hierom betreuren wij het, dat er nog altijd geen duidelijke afspraken gemaakt zijn ter bescherming van deze prachtige dieren!

Diep verscholen in de heide ontdekten wij twee moeflonrammen - Foto: ©Louis Fraanje

Diep verscholen in de heide ontdekten wij twee moeflonrammen – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons behouden

Met mijn foto’s en verhalen, die ik regelmatig over de moeflons heb gepubliceerd en nog steeds zal blijven doen, wil ik eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een zeer nuttig en prachtig dier is, maar nog veel meer dan dat. Een dier dat zich al meer dan honderd jaar bewezen heeft als zijnde een duurzame aanvulling op het Veluwse wild! That’s it, niks meer en niks minder!

Wij maken ons juist sterk voor deze nuttige dieren in onze Veluwse natuur, in plaats van ze gewoon te laten uitmoorden. Laten we er daarom met z’n allen voor gaan zorgen, om deze prachtige dieren zoals de moeflon, te behouden voor de toekomst, voordat het te laat is!

*******************************************************************************************************************************

Vereniging De Moeflon

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.

Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,- per kalenderjaar.

Meer info:  Vereniging De Moeflon

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/04/15/moeflons-in-de-heide/