Patrijzen in de lens gevangen

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Vogelleven in de lens gevangen…

Onlangs was ik in het veld en genoot van de grutto’s, kieviten, tureluurs en wulpen, die allemaal druk bezig waren om hun kostje bij elkaar te zoeken. Regelmatig ging hun snavel als een drilboor de grond in om even later en lekkere dikke vette pier naar boven te werken.

Patrijzen

Maar opeens werd mijn oog naar links getrokken, waar ik wat bruine bolletjes ontdekte tussen het gras, wat bij nader inzien een koppeltje patrijzen bleek te zijn.
Ze lieten zich niet zomaar in de lens vangen en bleven steeds zoveel mogelijk verscholen tussen het hoge gras. Maar, de aanhouder wint en kon ik ze uiteindelijk toch mooi op de plaat zetten.

Het stoere mannetje met zijn kastanjebruine kop en de bruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer, die bij het vrouwtje kleiner is. Vrouwtjes zijn ook valer van kleur. zij zit iets verderop verscholen in het gras en biezen - Foto: ©Louis Fraanje

Het stoere mannetje met zijn kastanjebruine kop en de bruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer, die bij het vrouwtje kleiner is. Vrouwtjes zijn ook valer van kleur. zij zit iets verderop verscholen in het gras en biezen – Foto: ©Louis Fraanje

Dierbare herinneringen

Ik heb dierbare herinneringen aan deze vogel, omdat hij vroeger veel voorkwam, want bij de boer, waar ik als jongetje hielp nestelde een paartje patrijzen in de houtwal.
De boer noemde het ‘veldkiepen’, omdat ze veel op de kippen leken en in het wild liepen. Maar ze namen ook gerust een ‘zandbad’ op het erf van de boerderij, och dat vonden we toen heel gewoon.

Spectaculair

En… nu ik weer opnieuw oog in oog stond met deze prachtige vogels, kwamen die herinneringen weer naar boven. Wat geweldig om ze weer te zien, het meest spectaculaire vind ik hoe ze een weiland oversteken. Dat gaat in etappes, een paar meter rennen en dan weer ineen duiken, even wachten en dan weer enkele meters. Nooit wordt een open veld of weiland in een keer overgestoken; dan val je blijkbaar veel sneller op voor roofvogels.

Het echtpaar patrijs gaat er weer vandoor, op zoek naar voedsel - Foto: ©Louis Fraanje

Het echtpaar patrijs gaat er weer vandoor, op zoek naar voedsel – Foto: ©Louis Fraanje

Behoud van onze patrijs

Gelukkig zetten allerlei instanties zich in voor deze prachtige vogel. Er worden speciale akkerranden met wilde bloemen aangelegd, waarmee niet alleen de patrijs een helpende hand geboden wordt, maar ook vele andere dieren. In sommige delen van het land helpen zelfs enthousiaste jagers mee om deze schitterende vogel te behouden.

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje en geniet van de buitensfeer:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/30/patrijzen-in-de-lens-gevangen/