Moeflonram tussen de boomstammen!

Een bijzondere opname van een moeflonram…

Vandaag eens een hele mooie en ook bijzondere opname van een moeflonram, die ik twaalf jaar geleden in 2011 maakte, een gelukstreffer die ik niet snel zal vergeten.
Ik had al vele malen op dit voor mij bekende plekje gezeten, goed verscholen in het struikgewas, met het uitzicht op deze gespleten oude dennenboom.

Dit alles, met de hoop dat het een keer moest lukken om een moeflon tussen de beide stammen te kunnen fotograferen. Want, als de moeflons over de open heide trokken, passeerden ze ook regelmatig deze vrijstaande dennenboom, soms bleven ze wat dralen en een andere keer keken ze er doorheen, maar dan was ik net te laat met af te drukken.
Maar… de aanhouder wint en geduld wordt uiteindelijk zeker beloond, dat bleek dan deze keer toen de oude moeflonram tergend langzaam over de heide sjouwde in mijn richting. Alles stond op dat moment op scherp, de camera en ook de fotograaf. Zou het vandaag dan eindelijk een keer lukken?

Wens

De ram kwam bijna regelrecht op de boom af en het leek er warempel even op, of we het afgesproken hadden, maar helaas… ook al is de wens de vader van de gedachte, zo gemakkelijk ging het deze keer niet. De ram bleef op een meter of twee vanaf de boom, plotseling staan en begon op zijn gemak van de heide te peuzelen. Nou ja, rustig blijven nu, want… je weet maar nooit, dat bleek ook nu weer.
Want… na enige tijd ging de kop van de ram omhoog en keek deze heel geïnteresseerd naar de boom, deed dan nog enkele stappen naar voren en stond toen ineens met zijn kop helemaal vol in beeld tussen de beide stammen door, in mijn richting te kijken.

Het ‘oog in oog’ moment, waar ik al zo lang op gewacht had – Foto: ©Louis Fraanje

Het ‘oog in oog’ moment, waar ik al zo lang op gewacht had – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog

Mijn bloed begon sneller te stromen door dit plotselinge ‘oog in oog’ moment, waar ik al zo lang op gewacht had, het koude zweet brak mij uit van de spanning, zo’n ontzettend ‘gaaf’ moment was dit en het dan ook nog op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen, dan gaat er wel eventjes een schietgebedje in dank naar Boven, zo mooi! Deze dag kon niet meer stuk, dit was echt ‘goud’ zoals men dat weleens mooi kan formuleren en dat was het ook daadwerkelijk!

Behoud de moeflon

Met mijn foto’s en verhalen die ik regelmatig over de moeflon publiceer, wil ik eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een zeer nuttig en prachtig dier is, maar nog veel meer dan dat.
Wat ook zeker niet onbelangrijk is, dat hij absoluut geen gevaar vormt voor zowel de natuur als ook voor de mens, iets wat wij van andere zogenaamde ‘exoten’ niet zouden durven en kunnen beweren.

*******************************************************************************************************************************

Vereniging De Moeflon

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.

Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,- per kalenderjaar.

Meer info: Vereniging De Moeflon

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/03/moeflonram-tussen-de-boomstam/