Zwervend langs het wildspoor Deel 44

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Stoere reebok met bastgewei…

Onlangs zagen we ergens in een weiland in onze regio deze prachtige reebok in bastgewei dat inmiddels volgroeid is, hij werd vergezeld door twee reegeiten.
We konden ze vanaf de weg en goed verscholen tussen de struiken, toch heel mooi in beeld krijgen, hoewel ze toch aardig ‘alert’ waren en hun omgeving goed in de gaten hielden.

Oud en nieuw

Ieder jaar in november/december gooit de reebok zijn gewei af en krijgt in enkele maanden tijd weer een heel nieuw gewei. Om het nieuwe gewei zit een fluweelachtige huid (bast), die zorgt voor de groei van het nieuwe gewei.

De stoere reebok met bastgewei en de twee reegeiten - Foto: ©Louis Fraanje

De stoere reebok met bastgewei en de twee reegeiten – Foto: ©Louis Fraanje

Bastgewei

Wat een machtig gezicht zo’n fluwelen basthuid om het gewei, als hij dat straks binnen enkele weken gaat vegen, veranderd het in een degelijk wapen. Vooral die hoge en geparelde stangen, geven hem een stoer uiterlijk, waarmee hij indruk maakt.

Gevechten

In aanloop naar de paartijd (juli-augustus) wordt er onderling veel geknokt, maar uiteindelijk blijft de sterkste bok de baas. We zullen het bij gezondheid wel beleven, want je weet het maar nooit in de natuur, die blijft ons verrassen!

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/02/22/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-44-2/