Roodwild in het vizier!

Roodwild en edelherten…

Voor wildkenners en mensen uit het groene ambacht is dit natuurlijk allemaal heel herkenbaar, maar voor een leek, waarschijnlijk niet.
Even voor de duidelijkheid, de naam ‘roodwild’ is een verzamelnaam voor de edelherten en het heeft natuurlijk ook te maken met hun roodbruine vacht.

Stil in het veld

Vandaag neem ik u even zo’n 9 jaar mee terug in de tijd en wel op maandag 11 november 2013 in de late namiddag, ergens in de buurt van het ‘Bosje van Staf’ op de Hoge Veluwe. Het was op dat moment echt stil, in de wijde omgeving was geen mens te bekennen, met mijn kijker speurde ik verschillende keren de bosrand af, maar… het bleef stil.
Totdat er op een gegeven moment wat beweging tussen de bomen kwam en langzaam maar zeker een hert links van het bos de zandweg op kwam wandelen. Eenmaal midden op de weg, draaide z’n kop in mijn richting, bleef zo enkele minuten staan en liep toen op zijn gemak het open heideveld op.

Vanuit de bosrand kwam een hert de zandweg op wandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit de bosrand kwam een hert de zandweg op wandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Verrassing

Maar blijkbaar had deze stille middag nog een verrassing voor mij in ‘petto’, want even later kwamen er nog drie edelherten uit het bekende Bosje van Staf tevoorschijn, om in navolging van hun soortgenoot, ook het open heideveld op te trekken.

Vier edelherten op een rij in het open veld – Foto: ©Louis Fraanje

Vier edelherten op een rij in het open veld – Foto: ©Louis Fraanje

Sfeermoment

Toen ze op een gegeven ogenblik klaarblijkelijk ergens in de verte iets ontwaarden en daarbij heel eventjes in mijn richting stonden te kijken, klikte de camera en voelde ik mij op dat moment de koning te rijk. Wat een heerlijk sfeermoment met een gouden randje!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/11/12/roodwild-in-het-vizier/