Zwarte reebok is een niet alledaagse verschijning

Speling van de natuur…

Onlangs ontdekte ik ergens in het buitengebied van Lunteren een zwarte reebok. Het gebeurt niet zo vaak, dat hij zwarte reeën in het veld waarneemt. Zwarte reeën zijn een speling van de natuur. De dieren onderscheiden zich in bouw en fysieke gesteldheid niet van hun normaal gekleurde soortgenoten. Wel ontbreken de witte haren op de onderlip en is de spiegel -de kenmerkende lichtgekleurde haardos rond de aarsopening- nauwelijks zichtbaar. Naast zwarte reeën zijn er ook rood-witte, zwart-witte en geheel witte reeën gesignaleerd.

Drie bruine reeën en een zwarte in het gras - Foto: ©Louis Fraanje

Drie bruine reeën en een zwarte in het gras – Foto: ©Louis Fraanje

Pikzwart

Op een gegeven moment zagen we een bruine reegeit, die in de richting van de bosrand liep, toen de geit halverwege was, zagen we ineens ergens een kop boven het gras uitsteken. Wat bleek… er lag een zwarte reebok daar in het gras. Nieuwsgierig keek hij onze richting uit, hoewel de afstand te groot was om ons te kunnen zien.

De zwarte reebok en de bruine reegeit bij elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

De zwarte reebok en de bruine reegeit bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Bruin en zwart

Even later stond hij op en liep heel rustig in de richting van de bruine reegeit, dat was voor ons natuurlijk een uitgerekend moment om beide dieren op de foto te zetten. Daarna verdwenen ze samen in het struikgewas en hebben wij hem niet meer gezien en was de idylle voorbij.

Lees ook: In het spoor van de Zwarte reebok – Deel 1

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/11/09/zwarte-reebok-is-een-niet-alledaagse-verschijning/