Koeien in de wei maken ons blij!

Meegenieten van deze prachtige en sfeervolle plattelandsbeelden…

Onlangs zwierven wij in het buitengebied van het Veluwse dorpje Klarenbeek en passeerden een weiland met roodbonten koeien. Wat ons hier vooral aantrok, dat het bijna allemaal gehoornde koeien waren, zoals het van nature eigenlijk ook behoort te zijn. Maar goed, daarover gaan we nu niet discusseren, want dan wordt het een eindeloze discussie en daar is het ons nu niet om te doen. Wij willen iedereen laten meegenieten van deze prachtige en sfeervolle plattelandsbeelden, zoals wij die nog van vroeger kennen en gelukkig ook nu nog bestaan!

Vooral ook de roodbonte met een opgebonden koetouw aan de kop, zoals wij dat vroeger ook kenden. Dan kon je de koe voor het melken in de wei gemakkelijk even vastzetten bij de melkwagen. Dit alles doet mij weer aan vroeger denken, het roept mooie herinneringen op, waar ik ontzettend blij van kan worden! Dit mag nooit verdwijnen, daar gaan wij voor!!!

Een prachtig en sfeervol doorkijkje op het platteland met koeien in de wei - Foto: ©Fransien Fraanje

Een prachtig en sfeervol doorkijkje op het platteland met koeien in de wei – Foto: ©Fransien Fraanje

Twee roodbonte koeien, met links een gehoornde en rechts niet - Foto: ©Fransien Fraanje

Twee roodbonte koeien, met links een gehoornde en rechts niet – Foto: ©Fransien Fraanje

Hier de roodbonte met een opgebonden koetouw aan de kop - Foto: ©Louis Fraanje

Hier de roodbonte met een opgebonden koetouw aan de kop – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

DE LIEMERS-AZEWIJN – Terugblik naar vroeger!

In mijn fotoarchief ontdekte ik deze oude opname. Ik denk dat het in de jaren ’80 geweest moet zijn, toen ik deze melkende boer op de foto heb gezet. Ik reed toen op een Scania 110 super torpedo vrachtwagen-kipper combinatie voor Firma De Bron uit Lunteren.
Tijdens het lossen van mijn vracht bij de Gebroeders Bertnsen in Azewijn zag ik de melkende boer en heb er uit belangstelling destijds een plaatje van geschoten.

Met de hand melken buiten in de wei op een houten krukje - Foto: ©Louis Fraanje

Met de hand melken buiten in de wei op een houten krukje – Foto: ©Louis Fraanje

Herinnering

Een oude vierkante foto, die veel herinneringen oproept aan vervlogen tijden, maar die mij zeer dierbaar zijn. Mede ook omdat ik als kleine dorpsjongen bij een boer buiten het dorp ging helpen om een zakcentje te verdienen en dus ook mocht/moest melken, in de zomer buiten in de wei en ‘s winters op stal. Dan stonden de koeien tussen de reupels, naast elkaar op een rij met aan de achterkant de grup ofwel groep, waar de mest van de koeien werd opgevangen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/17/koeien-in-de-wei-maken-ons-blij/